Güveni kötüye kullanma suçu TCK 155. maddesinde Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Başkasına ait fakat muhafaza etmek ya da belirli bir şekilde kullanmak için zilyetliği kendisine devredilmiş olan bir mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına, zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin veya hangi nedenden kaynaklandığı farketmeksizin, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Bu suçla korunan hukuki değer kişilerin mal varlığına yönelen ihlalleri ortadan kaldırmak olduğundan mülkiyet hakkıdır. Uygulamada hem taşınır hem de taşınmaz mallar suçun konusu olabilmektedir. Suçun faili, suça konu malın zilyetliği kendisine devredilen kişiler, mağduru ise malın sahibi kişilerdir. Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Suç kasten işlenebilen suçlardandır.
Suçun nitelikli haline TCK 155/2 maddesinde yer verilmiştir. Buna göre suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin veya hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi durumunda suçun nitelikli halinden bahsedilir. Bu durumda verilecek ceza bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası olacaktır.
Zilyetliğin devri amacı dışında tasarruflarda bulunulmasına rıza gösterilmesi ve TCK 26/1 anlamında bir hakkın kullanıldığı durumlarda hukuka aykırılıktan söz edilmez.
Güveni kötüye kullanma suçunun temel şekli açısından soruşturma ve kovuşturması mağdurun şikayetine bağlı kılınmıştır. TCK 155/2 maddesinde açıklanan nitelikli halleri açısından ise kovuşturma re’sen yapılır.
Suç tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturmaya başlanmadan önce, failin, azmettirenin ya da yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir. Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra fakat hüküm verilmeden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir. Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır.
TCK 155, Eşler arasında güveni kötüye kullanma suçu, güveni kötüye kullanma suçu şikayet dilekçesi, takipsizlik, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma ve her türlü hukuki danışmanlık ve talepleriniz ile ilgili olarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.