Gürültüye neden olma suçu, TCK 183. maddesinde Çevreye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Yasa gerekçesi uyarınca; Madde metninde gürültüye neden olma fiili suç olarak tanımlanmıştır. Ancak, bunun için, gürültünün başkalarının sağlığının zarar görmesine elverişli olabilecek şekilde yüksek olması gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” Ayrıca bu bağlamda 2872 sayılı Çevre Yasasının 14. maddesinden de bahsetmek gerekecektir. Bu düzenleme uyarınca kişilerin huzur ve sükununu beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaklanmış, ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri eğlenme yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirlerin alınması gerektiği düzenlenmiştir.
Bu düzenlemeye dayalı olarak da 04.06.2010 tarihinde Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği yayımlanmıştır.
Suçun oluşması için sanığın ilgili yasalarda belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olması yeterlidir. TCK 183. maddesinde açıklanan “Gürültüye Neden Olma Suçu” somut tehlike suçudur.
Suçun oluşması için gürültüye maruz kalan kişinin sağlığının bozulması şart değildir. Gürültünün insan sağlığını tehlikeye düşürmeye elverişli olması yeterlidir. Yerinde ve doğru bir karar verilebilmesi açısından ise yapılan gürültünün insan sağlığının zarar görmesine elverişli olup olmadığı yönünde rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi faydalı olacaktır.
Suçun faili, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan herkes olabilir. Yargıtay emsal kararları uyarınca mağdur açısından bakıldığında ise gürültüye neden olma suçunun belirli bir mağduru yoktur. Toplumda yaşayan herkes suçun mağduru olabilir.
Gürültünün belirli olmayan bir kişiye karşı yapılması, suçu TCK 123. maddesindeki kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçundan ayırmaktadır. TCK’nın 123. maddesindeki suçun faili belli bir kimseyi hedef almakta iken, TCK’nın 183. maddesindeki suçun faili belli bir kimseyi hedef almamaktadır.
Gürültüye neden olma suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı arayarak ofisimize ulaşabilirsiniz.