Zehirli Madde Katma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Zehirli Madde Katma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Zehirli Madde Katma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Zehirli madde katma suçu nedir, zehirli madde katma suçunun cezası nedir?

Zehirli madde katma suçu, TCK 185. maddesinde Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; İçilecek sulara ya da yenilecek, içilecek, kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak ya da başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezası verilir.

Yukarıdaki açıklanan fiillerin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak işlenmesi halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Suçun konusu ve oluşumu

İçme sularına, besinlere veya diğer maddelere zehir katarak veya sair suretle bozarak kamunun sağlığını tehlikeye düşüren kimsenin cezalandırılacağı açıklanmıştır. Suça konu olabilecek maddeler tek tek gösterilmemiştir. Bu suretle yenilecek ve içilecek her çeşit besin, tüketilecek her türlü madde, bu suçun konusunu oluşturabilir.

Açıklanan suç, besin ve maddelere zehir katılması veya bunların bozulmasının sağlanması ile oluşur. Gıdaların çeşitli suretlerde mikroplandırılması da, zehir kavramı içinde mütalâa edilerek, bu madde hükmüne göre cezalandırılmayı gerektirir. Düzenlemeden de açıkça anlaşılacağı üzere, fiil somut bir tehlike suçudur. Madde metninde tanımlanan fiillerin işlenmesi ile, kişilerin hayatının ve sağlığının tehlikeye düşürülmesi gerekir. Maddenin ikinci fıkrasında ise, birinci fıkrada açıklanan fiillerin taksirle işlenmesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalara ek olarak  suçun varlığı ve tespiti açısından fiilin insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürüp düşürmeyeceği konusunda uzman bir kurum ya da kuruluştan rapor alındıktan sonra, sonucuna göre karar verilmesi de gerekecektir.

Zehirli madde katma suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı 185. maddenin birinci fıkrasında açıklanan fiiller açısından on beş yıl, ikinci fıkrada tanımlanan fiil açısından sekiz yıldır.

İçtima

Uygulamada, zehirli madde katma fiilinin aynı zamanda kişilerin yaralanmasına da neden olduğu görülebilmektedir. Bu durumda kişiye hem zehirli madde katma şeklindeki tehlike suçundan, hem de yaralama şeklindeki zarar suçundan ötürü ceza verilmesi hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır. Bu nedenle açıklanan durumda kişinin 5237 sayılı TCK 44. maddesi dikkate alınarak yalnızca birden fazla kimsenin taksirle yaralanmasına neden olma suçundan mahkum edilmesi gerekecektir. Aksi durum yasaya aykırılık oluşturacaktır.

Zehirli madde katma suçu avukat istanbul

Zehirli madde katma suçu avukat, ceza avukatı istanbul ve her türlü hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki