Müstehcenlik Suçu Hakkında Genel Bilgiler (TCK 226)

Müstehcenlik Suçu Hakkında Genel Bilgiler (TCK 226)
Ceza Hukuku
Müstehcenlik Suçu Hakkında Genel Bilgiler (TCK 226)

Müstehcenlik suçu nedir, müstehcenlik suçunun cezası nedir?

Müstehcenlik suçu, TCK 226. maddesinde Genel Ahlaka Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Müstehcenlik kavramı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde açık saçık, edebe aykırı, yakışıksız olarak tanımlanmış olup müstehcenlik suçunun türlerine ve suç hakkındaki genel bilgilere aşağıda yer verilecektir.

Çocuklara karşı müstehcenlik suçu (TCK 226/1)

(a) Bir çocuğa müstehcen görüntü, yazı ya da sözleri içeren ürünleri veren veya bunların içeriğini gösteren, okuyan, okutan veya dinleten,

b) Bunların içeriklerini çocukların girebileceği veya görebileceği yerlerde ya da alenen gösteren, görülebilecek şekilde sergileyen, okuyan, okutan, söyleyen, söyleten,

c) Bu ürünleri, içeriğine vakıf olunabilecek şekilde satışa veya kiraya arz eden,

d) Bu ürünleri, bunların satışına mahsus alışveriş yerleri dışında, satışa arz eden, satan veya kiraya veren,

e) Bu ürünleri, sair mal veya hizmet satışları yanında veya dolayısıyla bedelsiz olarak veren veya dağıtan,

f) Bu ürünlerin reklamını yapan,

Kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Müstehcen görüntü, yazı veya sözlerin basın ve yayın yolu ile yayınlanması veya yayınlanmasına aracılık edilmesi (TCK 226/2)

Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukların kullanılması (TCK 226/3 – 1. Cümle)

Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları, temsili çocuk görüntülerini veya çocuk gibi görünen kişileri kullanan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Çocukların kullanıldığı müstehcen ürünlerin ülkeye sokulması, çoğaltılması, satışa arz edilmesi, satılması, nakledilmesi, depolanması, ihraç edilmesi, bulundurulması ya da başkalarının kullanımına sunulması suçu (TCK 226/3 – 2. Cümle)

İçeriğinde çocukların, temsili çocuk görüntülerinin ya da çocuk gibi görünen kişilerin kullanıldığı ürünleri ülkeye sokan, çoğaltan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, ihraç eden, bulunduran veya başkalarının kullanımına sunan kişi ise iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Şiddet kullanılarak, hayvanlarla, ölmüş insan bedeni üzerinde veya doğal olmayan yoldan yapılan cinsel davranışlara ilişkin yazı, ses veya görüntüleri içeren ürünlerin üretilmesi, ülkeye sokulması, satışa arz edilmesi, satılması, nakledilmesi, depolanması, başkalarının kullanımına sunulması, bulundurulması suçu (TCK 226/4)

Şiddet kullanılarak, hayvanlarla, ölmüş insan bedeni üzerinde veya doğal olmayan yoldan yapılan cinsel davranışlara ilişkin yazı, ses veya görüntüleri içeren ürünleri üreten, ülkeye sokan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, başkalarının kullanımına sunan veya bulunduran kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

İçeriklerin basın ve yayın yolu ile yayınlanması veya yayınlanmasına aracılık edilmesi (TCK 226/5)

Yukarıda açıklanan suçlardan üçüncü ve dördüncü fıkralardaki ürün içeriklerini basın ve yayın yolu ile yayınlayan ya da yayınlanmasına aracılık eden veya çocukların görmesini, dinlemesini, okumasını sağlayan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Tüzel kişiler (TCK 226/6)

Bu suçlar nedeniyle, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Bu madde hükümleri, bilimsel eserlerle; üçüncü fıkra hariç olmak ve çocuklara ulaşması engellenmek koşuluyla, sanatsal ve edebi değeri olan eserler hakkında uygulanmaz.

Müstehcenlik suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı, TCK 226. maddesi üçüncü fıkrasının birinci cümlesi ve beşinci fıkrası açısından on beş yıl, diğer tüm halleri açısından ise sekiz yıldır.

Müstehcenlik suçu görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Müstehcenlik suçu avukat istanbul

Tüm müstehcenlik suçları için hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki