Dilencilik suçu, TCK 229. maddesinde, Genel Ahlaka Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Dilencilik eyleminin kendisi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda kabahat olarak düzenlenmişken “çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanma” şeklindeki eylem Türk Ceza Kanunu 229. maddesinde suç olarak düzenlenmiştir.
Çocuk kavramından, TCK 6. maddesi uyarınca “henüz on sekiz yaşını doldurmamış kişi” anlaşılmalıdır. Suçun faili ve mağduru herkes olabilir. Dilencilik suçunun maddi unsuru, çocuğun ya da beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişinin kullanılmasıdır. Suç, kasten işlenebilen suçlardandır.
Suç, çocuğun yaşının küçüklüğü, veya beden ve ruh açısından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimsenin muhtaçlığından faydalanmak suretiyle toplumun yardımseverlik ve acıma
duygularını istismar etmek suretiyle araç olarak kullanılması ile oluşur.
Bu suçun üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımları ya da eş tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Çocukların, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimselerin dilencilikte araç olarak kullanılması suçunun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Suç örgütünün varlığından söz edebilmek için,
a) Üye sayısının en az üç veya daha fazla kişi olması,
b) Üyeler arasında hiyerarşik bir bağ bulunması,
c) Örgütün devamlılık arzetmesi,
d) Amaçlanan suçları işlemeye elverişli, üye, araç ve gerece sahip olunması gerekir.
Yasa gerekçesi uyarınca; Çocukların, fiziksel veya zihinsel engellileri dilencilikte araç olarak kullanmak suretiyle başkalarının empati ve acıma duygularının istismar edilerek haksız kazançlar elde edilebildiği, bu durumun da kişilerde kimsesizlere ve yoksullara yardım etme yönündeki hasletlerin zayıflamasına yol açtığı açıklanmış, bu nedenlerle çocukların, fiziksel veya zihinsel engellilerin dilencilikte araç olarak kullanılmasının suç olarak tanımlandığı belirtilmiştir.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki danışmanlık ve randevu talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı arayarak hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.