Kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi suçu, TCK 262. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre; Bir kamu görevini, kanun ve nizamlara aykırı olarak yerine getirmeye teşebbüs eden veya terk emri kendisine bildirilmiş olduğu halde görevi sürdüren kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Emsal Yargıtay kararları uyarınca suçun hareket unsurunu kamu görevinin kanun ve diğer mevzuata aykırı şekilde yerine getirmeye teşebbüs edilmesi oluşturur. Bu kapsamda suçun meydana geldiğinden söz edebilmek için, yalnızca bir kamu görevine ilişkin sıfatın kullanılması yeterli görülmemekte ve eylemli olarak kamu görevinin fail tarafından yerine getirilmeye kalkışılması şartı aranmaktadır.
TCK 262. maddesinde açıklanan kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi suçunun oluşabilmesi için, ortada yapılması gereken bir kamu görevi bulunmalıdır. Bu şekilde fail bu kamu görevini mevzuata aykırı şekilde üstlenerek yerine getirmeye teşebbüs etmelidir.
Kamu görevini yerine getirmeye çalışma fiilinin sonuca ulaşması için üstlenilen görevin tamamlanmış olması şartı aranmaz. Teşebbüs aşamasında kalması ile suç tamamlanmış olur. Bu nedenle fail kamu görevlisi olmamalı veya üstlenmek istediği kamu görevini yapmaya yetkili ve görevli bulunmayan bir kamu görevlisi olmalıdır.
Suçun oluşması için, yalnızca memuriyet sıfatının değil kamu görevinin üstlenilmesine teşebbüs edilmesi gerekir. Bir başka ifade ile suçun oluşması için failin kendisine yalnızca memur süsü vermesi yetmez. Ayrıca üstlenilen görevin yapılmasına kalkışılması gerekmektedir.
Yasa gerekçesinde düzenleme ile kamu görevinin hukuka aykırı şekilde üstlenilmesinin, suç olarak tanımlandığı ifade edilmiştir. Sözü edilen suç, hukuka aykırı şekilde, kamu görevini yerine getirmeye teşebbüs etmek ya da bu görevden ayrılması durumunun kendisine bildirilmiş olunmasına rağmen kişinin görevini sürdürmeye çalışması suretiyle oluşmaktadır. Bu nedenle suçun oluşması için göz önünde bulundurulması gereken, kişinin kamu görevinin verdiği yetkileri kullanmaya teşebbüs etmesidir.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Bu suç için görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki danışmanlık talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşarak randevu talebinde bulunabilirsiniz.