Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Görevi yaptırmamak için direnme suçu (mukavemet) nedir, görevi yaptırmamak için direnme suçunun cezası nedir?

Görevi yaptırmamak için direnme suçu, TCK 265. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacı ile, cebir veya tehdit kullanan kimse, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suç, takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almamaktadır.

Suç, seçimlik hareketli suçlardan olup bu suçun faili herkes olabilir. Suçun mağduru ise görevini yapması cebir veya tehdit sureti ile engellenen kamu görevlisidir. Bununla birlikte kamu görevlisinin görevini yapmasının engellenmesi amacı ile, cebir yahut tehdit niteliğindeki davranışlarla birlikte kişi tarafından engellenmek istenen iş, o kamu görevlisinin görev alanına girmelidir.

Suçun işlenmesi esnasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Görevi yaptırmamak için direnme suçunun nitelikli halleri

Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi, kişinin iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması sebebidir. TCK 265/2 uyarınca düzenleme ile, görevi yaptırmamak için mukavemet edilen kamu görevlisinin yargı görevi yapan kişi olması, bu suç bakımından daha ağır cezayı gerektiren nitelikli unsur olarak kabul edilmiştir.

TCK 265/3 maddesi uyarınca suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi durumunda, kişiye verilecek ceza üçte biri oranında artırılacaktır. Yine suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturduğu korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi, verilecek cezanın yarı oranında artırılması nedenidir. Silah deyiminden ise TCK 6/1-f maddesi uyarınca;

1. Ateşli silahlar,

2. Patlayıcı maddeler,

3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılan her türlü kesici, delici veya bereleyici aletler,

4. Saldırı ve savunma amacı ile yapılmış olmasa dahi fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,

5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler

anlaşılmalıdır.

Görevi yaptırmamak için direnme uzlaşma kapsamında mı?

Suç, CMK 253. maddesi uyarınca uzlaşma kapsamındaki suçlar arasında yer almamaktadır.

Görevi yaptırmamak için direnme suçu zamanaşımı

Bu suçun temel hali açısından dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Görevi yaptırmamak için direnme suçu avukat istanbul

Ceza hukuku ve diğer tüm konulardaki hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki