Yalan Yere Yemin Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Yalan Yere Yemin Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Yalan Yere Yemin Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Yalan yere yemin suçu nedir, yalan yere yemin suçunun cezası nedir?

Yalan yere yemin suçu, TCK 275. maddesinde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Hukuk davalarında yalan yere yemin eden davacı ya da davalıya bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. TCK 275/2 maddesi uyarınca dava hakkında hüküm verilmezden önce gerçeğin söylenmesi durumunda, cezaya hükmolunmaz. Verilen hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi, kişiye verilecek cezanın yarısının indirilmesi sebebidir.

Yasa gerekçesi uyarınca suç, yemin teklifinin kanuni şekil ve koşullarına uygun yapıldığı ve yemin teklifinin kanunen olanaksız bir konuya ilişkin bulunmadığı durumlarda oluşur. Görülen davada hüküm verilmeden yalan yere yeminden dönülmesi durumunda fail hakkında cezaya hükmolunmaz. Bununla birlikte, hükmün icra takibine konu edilmesinden veya kesinleşmesinden evvel gerçeğin söylenmesi durumunda, verilecek cezada belli oranda indirim yapılması öngörülmüştür.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yemin

6100 sayılı HMK 233. maddesinde yeminin şekli ve nasıl eda olunacağı açıklanmıştır. Buna göre;

Yemin, mahkeme huzurunda eda olunur. Hakim, yeminin icrasından evvel yemin edecek kişiye, hangi konuda yemin edeceğini açıklar. Yeminin anlam ve önemini anlatarak yalan yere yemin etmesinin sonuçları ve cezalandırılacağı konusunda uyarır.

Yemin edecek olan kişinin, yemin konusunun yeterli ölçüde açık olmadığını ileri sürmesi halinde; hakim, karşı tarafın da görüşünü aldıktan sonra derhal bu konuda kararını verir.

Yemin eda edilmeden önce yemin edecek kişiye “Size sorulan sorular hakkında, gerçeğe uygun cevap vereceğinize ve hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin eder misiniz?” şeklinde sorulur. Bu kişi tarafından da “Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum.” demekle yemin eda edilmiş sayılır. Yemin eda edilirken, mahkeme hakimi de dahil olmak üzere orada hazır bulunan herkes ayağa kalkar.

Yalan yere yemin ve bekletici mesele

Yalan yere yemin iddiasının varlığına istinaden; yemin eda edildikten sonra, yalan yere yemin nedeni ile açılan ceza davası, esas dava bakımından bekletici mesele yapılamaz. HMK 239

Yalan yere yemin suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Yalan yere yemin suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için hukuk ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki