Düşman Devlete Maddi Ve Mali Yardım Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Düşman Devlete Maddi Ve Mali Yardım Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Düşman Devlete Maddi Ve Mali Yardım Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Düşman devlete maddi ve mali yardım suçu nedir, düşman devlete maddi ve mali yardım suçunun cezası nedir?

Bu makale içeriğinde düşman devlete maddi ve mali yardım suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 308. maddesinde, Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin savaş halinde olduğu bir devlete, savaşta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin aleyhine kullanılabilecek her türden eşyayı karşılıklı ya da karşılıksız, doğrudan veya dolaylı olarak veren vatandaş, beş yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 308. maddesi birinci fıkrası hükmü, Türkiye’de oturan yabancı kişiler hakkında da uygulanır. Yine TCK 308. maddesinde açıklanan fiillerin düşman devletle aralarında savaş için ittifak veya iştirak olan devlet yararına işlenmesi halinde de bu madde hükümlerinin uygulanacağı açıklanmıştır.

Düzenleme ile, savaş durumu içerisinde vatandaşların veya Türkiye’de bulunan yabancıların, düşmanla her türlü ticari veya iktisadi ilişkilerde bulunmaları yasaklanmaktadır. Yasa gerekçesinde bu durum, Devletin savaş çabalarına, hangi şekilde olursa olsun, engel olunmamasını sağlamak olarak açıklanmıştır.

Suç nasıl oluşur?

Yasa gerekçesinde düzenlemenin birinci fıkrasında açıklanan suçun maddi unsurunun, savaş zamanında düşman devlete savaşta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin aleyhine kullanılabilecek her türlü eşyanın verilmesi olarak ifade edilmiştir. Bu şeylerin verilmesi ister doğrudan doğruya da olsa, bunları veren kişinin kendisini saklayarak dolaylı bir yolu seçmesi şeklinde de olsa suç oluşacaktır.

TCK 308. maddesinin ikinci fıkrası ile düşman devlet lehine mali kolaylıklar sağlanması ve bu suretle düşmanın desteklenmesi fiilleri suç oluşturacaktır. Suçun maddi unsuru, düşman devletin yararına yapılan borçlanmalara veya her türlü ödemelere katılmak veya bunlara ilişkin işlemleri kolaylaştırmaktır. Bu hali ile ikinci fıkrada açıklanan suç seçimlik hareketlerle işlenebilecektir.

Maddenin üçüncü fıkrasında ise, düşman devlet vatandaşı ile veya düşman devlet topraklarında oturan diğer kimselerle ticaret yapılması cezalandırılmaktadır. Burada suçun oluşması bazı koşullara bağlanmış olup yasa gerekçesinde ticaretin doğrudan doğruya veya dolaylı olmasının öneminin bulunmadığı açıklanmıştır. Bu nedenle her iki durumda da fiil suç oluşturacaktır.

Savaş zamanında düşman devlet yararına yapılan borçlanma ve ödemeler

TCK 308. maddesi ikinci fıkrası uyarınca, savaş zamanında, düşman devlet yararına yapılan borçlanmalara veya her ne nedenle olursa olsun ödemelere katılan veya bunlara ilişkin işlemleri kolaylaştıran vatandaşa veya Türkiye’de oturan yabancıya aynı ceza verilir.

Savaş zamanında düşman devlet vatandaşıyla yapılan ticaret

Savaştan evvel başlamış olsa dahi, TCK 308. maddesinin birinci fıkrasında yazılı haller dışında, nerede bulunursa bulunsun düşman devlet vatandaşı ile veya düşman devlet topraklarında oturan diğer kişilerle Türkiye Devleti zararına ya da düşman devletin savaş gücüne olumlu etki yapacak nitelikte doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ticaret yapan vatandaşa veya Türkiye’de oturan yabancıya iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilir.

Düşman devlete maddi ve mali yardım suçu görevli mahkeme

Bu suç için yargılama görevi Ağır Ceza Mahkemesi’ne aittir.

Düşman devlete maddi ve mali yardım suçu avukat istanbul

Ofisimizden talep edeceğiniz her türlü danışmanlık hizmetleri için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait iletişim numaramız 08504201155 şeklindedir.

Önceki
Sonraki