Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan suçu, TCK 313. maddesinde Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Halkın, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik edilmesi halinde kişiye on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir.
İsyanın gerçekleşmiş olması ise, tahrik eden kişi hakkında yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunması sebebidir. Yasa gerekçesinde madde metninde halkın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik edilmesinin, suç olarak tanımlandığı açıklanmıştır. Buna göre silahlı isyanın amacı, Devlet otoritesini yok etmek olduğundan ceza kanunumuzda suç olarak düzenlenmiştir.
TCK 313/2 maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanı idare eden kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur. İsyana katılan diğer kişilere ise altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
TCK 313. maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında açıklanan suçların, Devletin savaş halinde olmasının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunması nedenidir. TCK 313/3
TCK 313. maddesinin bir ve ikinci fıkralarında tanımlanan suçların işlenmesi sırasında başka suçların da işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.
Yasa gerekçesinde suçun oluşması açısından önemli olan hususun, halkı “silahlı şekilde” maddi bir fiile kışkırtmak olduğu belirlenmiştir. Buna göre isyana tahrik fiili, suçun oluşması açısından yeterlidir; isyanın mutlaka gerçekleşmesi şartı aranmaz. TCK 313. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde, bu kışkırtma sonucunda isyanın gerçekleşmesi durumunda isyana katılanlara ve isyanı idare edenlere ne gibi cezalar verileceği ayrıca açıklanmaktadır.
TCK 313. maddesinin ikinci fıkrasında, isyana tahrik açısından bir ayrıma gidilmiştir. Buna göre isyana tahrik eden kişinin, ayrıca isyana katılmış ya da isyanı idare etmiş olması halinde, artık sadece katılma veya idare etmeden dolayı ceza verilecektir.
Düzenlemenin üçüncü fıkrasında, halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik veya silahlı isyan suçlarının, Devletin savaş durumunda olmasının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza açıklanmaktadır.
TCK 313. maddesinin dördüncü fıkrası ile silahlı isyan suçunun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi haline yer verilmiştir. Nitekim bu fiilin işlendiği esnada kişilerin ölmesi, yaralanması veya kamu mallarına zarar verilmesi gibi durumların ortaya çıkabileceği anlatılmıştır. Bu hallerde, düzenlemenin dördüncü fıkrası uyarınca, bu suçlar nedeniyle ayrıca cezaya hükmolunacağı açıklanmıştır.
TCK 313. maddesinde açıklanan fiiller açısından dava zamanaşımı, fiile göre on beş, yirmi ve otuz yıllık sürelere tabidir.
Bu suç nedeniyle yargılamalar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yerine getirilir.
Hukuk ofisimize ait iletişim numaramız 08504201155 şeklinde olup Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne iletişim hattımızı kullanarak ulaşabilirsiniz.