Hukuk ofisimiz Fatih boşanma avukatı ve aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda tüm İstanbul genelinde hizmet vermekte olup bu yazı içeriğinde boşanma davaları hakkında bir takım genel bilgilere yer verilecektir.
Boşanma davaları uygulamada anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları şeklinde görülmekte ve sonuçlandırılmaktadır. Tarafların velayet, nafaka tazminat ve benzeri boşanmanın ferileri konusunda anlaşmaları halinde anlaşmalı boşanmadan söz edilebilir. Bu halde tarafların üzerinde anlaşmış olduğu konulara ilişkin bir boşanma protokolü hazırlanarak ilgili aile mahkemesine sunulur. Anlaşmalı boşanma protokolü taraflarca ya da talep halinde uzman boşanma avukatı tarafından da hazırlanabilir. Anlaşmalı boşanma süreci çekişmeli boşanma davalarına göre boşanmanın daha kısa bir süreç içerisinde sonuçlanmasını sağlar.
Çekişmeli boşanma davalarında ise tarafları anlaşmalı boşanmaya göre nispeten daha uzun bir süreç bekler. Nitekim çekişmeli boşanma davaları tarafların boşanma konusunda anlaşamadığı durumlarda mecbur kalınan bir süreç olarak takip edilir. Bu halde avukatlık vekalet ücreti ve dava masrafları anlaşmalı boşanmaya oranla biraz daha fazla olabilmektedir.
Aile hukukunda boşanma nedenleri Türk Medeni Kanunu 166 ve devamı maddelerinde tespit edilmiştir. Bu nedenler arasında; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması gibi boşanma sebepleri yer alır. Boşanma sebebi taraflar arasında gelişen olaylara göre değişiklik gösterebilir.
TMK 323. maddesine göre anne ve babadan her biri, velayeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. Bu durum boşanma davaları için de geçerli olup boşanma davalarında hakim, hem boşanma davasının devamı için hem de boşanma davası sonrası için velayetin kendisine verilmediği tarafın müşterek çocuk veya çocuklarla kişisel ilişki kurmasına ilişkin şartları düzenler.
Velayetin kime verileceği hususunda değişik kriterler göz önünde bulundurulur. Türk Medeni Kanununda bununla ilgili açık bir hüküm bulunmamasının yanında hakimin kanaati ve takdiri göz önünde bulundurulduğunda tarafların müşterek çocuk veya çocukların velayetine sahip olabilmek için hakimi ikna etmesi gerekir. Velayet kararının verilmesinde öncelikle çocuğun üstün yararının göz önünde bulundurulmasının yanında ayrıca;
ve benzeri şekilde pek çok kriter önem taşımaktadır.
Boşanma davasında tarafların ekonomik ve sosyal durum araştırması yapılır. Bu araştırma neticesinde müşterek çocuklar ve nafaka talebinde bulunan eş için bir nafaka ödenmesine karar verilir. Ödenecek nafaka miktarı açısından ödeyecek tarafın ödeme gücü ve maddi durumu da dikkate alınmaktadır.
Boşanma davaları açısından merak edilen bir diğer konu tazminattır. Türk Medeni Kanununda, boşanmada tazminat konusuna maddi ve manevi tazminat yönünden açıklık getirilmiştir. Buna göre neticesi ve miktarı, boşanma davası sonuçlandığında tespit edilmek üzere;
Boşanma davalarında mevcut ya da beklenen menfaatleri boşanma nedeniyle zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu olan taraf, kusurlu olan taraftan kendisine uygun bir maddi tazminat ödenmesini talep edebilir.
Yine aynı şekilde boşanmaya neden olan olaylar yüzünden kişilik hakları zedelenen taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak kendisine uygun miktarda bir para ödenmesini talep edebilir.
Boşanma davalarında hem maddi hem de manevi tazminat hakimin takdirinde olup ödenecek tazminat tutarı, boşanma davasının görüldüğü aile mahkemesi hakimi tarafından belirlenir.
Fatih boşanma avukatı ve aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar konusunda hukuki yardım ve destek talebinde bulunmak için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.