Bu yazı içeriğinde gaiplik kararı ve gaip kişi hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Gaip, kelime anlamı olarak “nerede olduğu bilinmeyen” anlamına gelmektedir. Gaiplik ile ilgili hükümlere Türk Medeni Kanunu 32 ve devamı maddelerinde yer verilmiştir.
Gaiplik kararı alınabilmesi (verilebilmesi) için, kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş olması ya da kendisinden uzun zamandan beri haber alınamıyor olması gerekir. İşte bu halde kişinin ölümü hakkında kuvvetli olasılık bulunması halinde, hakları bu ölüme bağlı olan kişilerin başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
TMK 32. maddesi bu hususa açıklık getirmiş olup kişinin gaipliğine karar verilebilmesi için yetkili mahkeme;
mahkemesidir.
Gaipliğe ilişkin karar talebinde bulunulabilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekmektedir.
Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında ilgili devlet kurumlarından ve kolluk kuvvetlerinden gerekli araştırmayı yapar. Ayrıca mahkeme tarafından bu kişi hakkında bilgisi bulunan kişiler, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilanla çağırılır.
Bu süre, ilk ilanın yapıldığı günden başlayarak en az altı aydır.
Kendisi hakkında gaipliğine karar verilmesi talebinde bulunulan kişinin;
durumunda gaiplik istemi düşer.
Verilen ilandan sonuç alınamaması durumunda, mahkeme kişinin gaipliğine karar verir ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılır.
Gaiplik kararı, ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğurur.
Gaiplik avukat istanbul konusunda hukuki danışmanlık hizmetleri ile bu konudaki soru ve sorunlarınız için hukuk ofisimize ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızı kullanarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşabilir, randevu ve görüşme talebinde bulunabilirsiniz.