Yazımızın genelinde Ümraniye boşanma avukatı ve boşanma hakkında merak edilen ana başlıklar hakkında bilgilere yer vereceğiz. Boşanma davası neticesinde verilen boşanma kararının kesinleşmesi ile taraflar arasındaki evlilik birliği sona erer. Bu nedenle boşanma, evliliği sona erdiren sebeplerden biri olarak düzenlenmiştir.
İşte boşanma öncesi ve sonrasında tarafların aklında boşanma ile birlikte mali yükümlülüklerinin ne olacağı, çocukların velayetinin kime verileceği, tazminat ve nafaka ödenip ödenmeyeceği, ödenecekse ne kadar ödeneceği gibi pek çok soru oluşur. Tüm davalara konu olaylar değişiklik gösterdiği gibi, boşanmanın sonuçları açısından da her somut olayı farklı değerlendirmek gerekir.
Boşanmaya neden olaylarda tarafların kusurları, boşanmanın maddi sonuçlarına büyük etki edebilir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise taraflar mali yükümlülükler, müşterek çocukların velayeti, ödenecek nafaka ve tazminat miktarları gibi konularda anlaşarak bunları belirleme şansına sahiptir.
Bu nedenle boşanma davalarında anlaşmalı boşanma, herkesçe kabul gören, tavsiye olunan, boşanmayı daha kolay ve medeni hale getiren bir yöntem olarak kabul edilmiştir.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmaya göre her ne kadar bir adım önde gibi görünse de insanların bir konuda ya da her konuda anlaştığı kadar da anlaşamama ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle çekişmeli boşanma davaları, anlaşma ortamının sağlanamadığı her durumda karşımıza çıkar.
Boşanma nedeni ile yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak şartı ile geçinebilmek için diğer taraftan bu tarafın mali gücü oranında süresiz olarak nafaka talebinde bulunabilir. Bunun için nafaka yükümlüsünün kusurlu olması şartı aranmayacaktır.
Türkiye şartlarında boşanma ile birlikte taraflardan birinin çoğu zaman yoksulluğa düştüğüne çoğu zaman rastlanır. İşte bu gibi durumlar nedeni ile hem boşanma davası devam ederken hem de boşanma kararı kesinleştikten sonra nafaka ödenmesine karar verilebilecektir. Boşanma davası esnasında geçim sıkıntısı çeken tarafa diğer tarafça tedbir nafakası adı altında bir para ödenmesine karar verilebilir. Boşanma kararının kesinleşmesini takiben tedbir nafakası eş için yoksulluk, çocuklar için iştirak nafakası adı altında ödenecektir.
Çekişmeli boşanma davalarında aile mahkemesi hakimi, müşterek çocukların velayetinin kime ait olacağı konusunda da karar verme yetkisine sahiptir. Bu karar verilirken dikkat edilecek en önemli husus çocuk ya da çocukların üstün yararı ve menfaatleridir. Nitekim esas olan çocuğun iyiliği, korunması ve gözetilmesidir. Bunun yanında sağlığı, ahlakı, eğitimi, sosyal ve psikolojik durumu gibi etkenler de göz önünde bulundurulacaktır.
Hukuk ofisimiz tüm Ümraniye boşanma avukatı ve aile hukuku alanında pek çok konuda hizmetler vermektedir. Bu nedenle çalışma alanlarımızdan biri olan boşanma hukuku ile ilgili tüm soru ve sorunlarınız için bize ulaşabilirsiniz.
Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi iletişim hattımız 08504201155 şeklinde olup iletişim formunu kullanarak da bize ulaşmanız mümkündür.