Çağlayan boşanma avukatı ve boşanma davaları hakkında genel bilgilere yer vereceğimiz bu yazıda anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davalarından da birlikte bahsedeceğiz.
Boşanma avukatının yardımının alınmasının zorunlu olmadığı boşanma davaları, hukukumuzda en çok rastlanan dava türleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, yeterince sıkıntılı geçen bir süreci dava aşamasında yapılacak hatalarla daha da zorlaştırmamak adına, uygulamada pek çok davada olduğu gibi boşanma davaları için de bu alanda çalışan bir avukat veya hukuk ofisinin desteği talep olunmaktadır.
Nafaka, boşanma davalarında ödenen bir geçim parasıdır. Bu geçim parasına, boşanma davalarının devamı sürecinde gerektiğinde müşterek çocuklar ve eşin mağdur olmaması açısından tedbir nafakası şeklinde ve hakim tarafından hükmedilir. Tedbir nafakasının nafaka borçlusu tarafından nafaka alacaklısına ödenmesine dava tarihinden itibaren karar verilir.
Boşanma davası sona erdikten sonra da nafaka ödenmesine karar verilebilecektir. Bu durumda açıklamış olduğumuz geçim parası, boşanmanın kararının kesinleşmesinden itibaren boşanan eş için yoksulluk nafakası, müşterek çocuklar için iştirak nafakası ismini alacaktır.
Boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat konuları Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre en basit anlatımı ile boşanma dolayısıyla;
kendisine uygun bir maddi tazminatın ödenmesini talep edebilecektir.
Yine boşanma davası açılmasına ve akabinde tarafların boşanmasına neden olan olaylar yüzünden;
uygun bir bedelin kendisine ödenmesine karar verilmesini talep edebilecektir. Hem maddi hem manevi tazminat talepleri, davanın bizzat takip edilmesi durumunda talep eden tarafça, avukat yardımı ile takip edilmesi halinde ise kişinin avukatı aracılığı ile talep edilebilir.
Boşanma davaları ile neredeyse özdeşleşmiş ve neredeyse tüm boşanma davalarında gündeme gelen bir başka sorun, müşterek çocukların velayetidir. Nitekim genelde her iki taraf da boşanmada müşterek çocuk ya da çocuklarının velayetinin kendisinde kalmasını ve velayet hakkına sahip olmayı istemektedir.
Bu hususta takdir yetkisi mahkeme ve dolayısıyla aile mahkemesi hakiminindir. Velayet söz konusu olduğunda hukukumuzda hakime geniş bir takdir yetkisi tanınmıştır. Uygulamada küçük çocukların velayetinin anne sevgi ve şefkatine muhtaç olmaları nedeni ile anneye verildiği görülmektedir. Bununla birlikte ilerleyen yaşlarda mahkeme tarafından çocuğun dinlenmesi de mümkün olabilmektedir.
Tüm bunlarla birlikte mahkeme tarafından velayete ilişkin verilecek kararda en önemli kıstas müşterek çocuğun üstün yararı ve menfaatleridir. Çocuğun velayeti kime verilir sorusuna verilecek cevapta dikkate alınacak kriterler arasında;
gibi konular yer almaktadır. Ayrıca gerektiğinde bu konuda verilecek bir kararda aile mahkemesi tarafından bir uzmanın yardımı da alınabilecektir.
Hukuk ofisimiz tüm İstanbul genelinde hukuk alanında hizmetler vermekte olup Çağlayan boşanma avukatı ve aile hukuku alanındaki tüm uyuşmazlıklarınız ile ilgili hukuki destek talebinde bulunmak için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 şeklindeki iletişim hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.