Yazımız içeriğinde spor alanlarına yasak madde sokulması hakkında açıklamalara ve bu konudaki ceza hükümlerine yer vereceğiz. Spor alanlarına ve özellikle stadyumlara sokulması yasak maddeler, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun içeriğinde açıklanmıştır. Buna göre;
a) Ruhsatlı bile olsa ateşli silahlarla esasen bulundurulması yasaklanmış olan diğer silahlar,
b) Esasen bulundurulması yasak olmamakla birlikte kesici, ezici, bereleyici ya da delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeler,
c) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeler,
sokulması, yasanın on ikinci maddesi ile yasaklanmıştır.
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca müsabaka, seyir ve antrenman alanlarına alkollü içecek sokulması, kullanılması ve satılmasına ilişkin usul ve esasların, ilgili federasyonlar tarafından belirlenecektir.
Stadyumda aramanın temel amacı, müsabaka güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu amaçla, genel kolluk görevlileri ile bu görevlilerin gözetiminde olmak üzere özel güvenlik görevlileri, mülki amirin yazılı emri ile, spor alanına girişte izleyicilerin üstü ve eşyasını teknik cihazlar ve gerektiğinde el ile kontrol edebilir ve arayabilir.
Spor müsabakası;
spor alanında , taraftarların üzeri ve eşyası 04/07/1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun önleme aramasına ilişkin hükümlerine göre aranabilecektir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun adli aramaya ilişkin hükümleri saklıdır.
Bulundurulması suç oluşturan silahları müsabaka, seyir, özel seyir ve antrenman alanları ile takım ya da taraftarların toplu şekilde seyahat ettikleri araçlara sokan kişi ya da kişiler hakkında, 10/07/1953 tarih ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Ek-1 maddesi hükümlerine göre cezaya hükmolunur.
Esasen bulundurulması suç oluşturmamakla birlikte kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddelerin, müsabaka, seyir, özel seyir ve antrenman alanları ile takım veya taraftarların toplu şekilde seyahat ettikleri araçlara sokan kişi veya kişiler, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu alet ya da maddelerin seyircilere temin edilmesi amacı ile müsabaka, seyir, özel seyir ve antrenman alanları ile takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlara sokulması veya bu yerlerde seyircilere temin edilmesi durumunda kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu alet veya maddeleri müsabaka, seyir veya antrenman alanlarında kullanarak müsabaka veya antrenman düzeninin bozulmasına sebep olan kişi, fiilin daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmaması halinde, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Müsabaka, seyir ya da antrenman alanlarına sokulması yasak olmayan maddeleri kullanarak müsabaka veya antrenman düzeninin bozulmasına sebebiyet veren kişi, fiilin daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmaması halinde, yüz gün adli para cezası ile cezalandırılır.
Müsabaka, seyir, özel seyir ve antrenman alanları ile takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlara müsabaka öncesinde veya sırasında;
sokan kişi, fiilinin daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmaması durumunda, otuz gün adli para cezası ile cezalandırılır.
Tüm hukuki destek ve danışmanlık hizmetlerimiz için hukuk ofisimize ait 08504201155 şeklindeki iletişim hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.