Ceza hukukunda yargılamanın yenilenmesi olağanüstü kanun yollarından biri olup kesinleşen bir hükümle sonuçlanmış olan bir dava, aşağıda açıkladığımız durumların varlığı halinde hükümlü lehine olarak yargılamanın yenilenmesi yolu ile yeniden görülür. Kanun yollarına başvurma hakkındaki genel hükümler, bu konudaki talep için de geçerlidir. Yargılamanın yenilenmesi talebi, bu talebin yasal nedenleri ile dayandığı delilleri içerir.
Son saydığımız maddede yapmış olduğumuz açıklamalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararları ile, 4.2.2003 tarihinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurular neticesinde verilecek kararlar hakkında uygulanır.
Ceza Muhakemesi Kanunu 312. maddesi uyarınca bu konudaki başvuru, hükmün infazını ertelemez. Bununla birlikte başvurunun ardından mahkeme, infazın geri bırakılması veya durdurulmasına karar verebilecektir.
Bu haller, CMK 313. maddesinde tek tek sayılmıştır. Buna göre; Hükmün infaz edilmiş olması ya da hükümlünün ölümü, talepte bulunulmasına engel teşkil etmeyecektir.
Ölenin;
talepte bulunabilir. Saymış olduğumuz bu kişilerin yokluğu durumunda, Adalet Bakanı da yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilecektir.
Verilen hükmün kesinleşmesi ile sonuçlanmış olan bir dava, aşağıda saymış olduğumuz durumların varlığı halinde sanık ya da hükümlünün aleyhine olarak yargılamanın yenilenmesi yolu ile tekrar görülür. Bu durumlar;
şeklinde tek tek açıklanmıştır.
Kanunun aynı maddesinde yer almış sınır içinde cezanın değiştirilmesi amacı ile yargılamanın yenilenmesi kabul edilemez. Hatanın giderilebilmesini sağlayacak başka bir yolun varlığı durumunda da yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilemeyecektir.
Bir suç iddiasına dayandırılan yargılamanın yenilenmesi talebi, ancak bu fiil nedeni ile kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü verilmiş olması veya mahkumiyeti gerektirecek ölçüde kuvvetli delil bulunmaması haricinde bir nedenle ceza soruşturmasına başlanamamış ya da sürdürülememişse kabul edilebilir.
Bu madde, Ceza Muhakemesi Kanunu 311. maddesi birinci fıkrası (e) bendinde yazılı “Yeni olaylar ya da yeni delillerin ortaya konularak bunların tek başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındığında sanığın beraati ya da daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkum edilmesini gerektirecek nitelikte olması” halinde uygulanmayacaktır.
Yargılamanın yenilenmesi başvuru dilekçesi, hükmü veren mahkemeye sunulur. Başvuruda bulunulan mahkeme, talebin kabule değer olup olmadığı hususunda karar verir.
CMK 303. maddesi gereğince Yargıtayın doğrudan hüküm kurduğu durumlarda da hükmü vermiş olan mahkemeye başvurulur.
Ceza Muhakemesi Kanunu 318. maddesi uyarınca başvurunun kabule değer olup olmadığına dair olan karar, duruşma yapılmaksızın verilir. Başvurunun kabule değer görülmesi durumunda yargılamanın yenilenmesine ve duruşmanın açılmasına karar verilir.
Hükümlünün ölmüş olması halinde mahkeme yeniden duruşma yapmaksızın gerekli deliller toplandıktan sonra hükümlünün beraatine ya da talebin reddine karar verir. Diğer durumlarda da mahkeme, bu hususta yeterli delilin varlığı halinde Cumhuriyet savcısının uygun görüşünü aldıktan sonra duruşma yapmaksızın hükümlünün derhal beraatine karar verir.
Başvuruyu inceleyen mahkeme, beraat kararı ile birlikte önceki hükmün ortadan kaldırılmasını da karar altına alır.
Yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunan kişinin talebi halinde, gideri Devlet Hazinesine ait olmak üzere önceki hükmün iptaline ilişkin karar Resmi Gazete ile ilan olunacağı gibi mahkemenin takdirine göre diğer gazetelerle de ilan edilebilecektir.
Yeniden yapılacak duruşma neticesinde mahkeme, önceki hükmü onaylar veya hükmün iptali ile dava hakkında yeniden hüküm verir. Talebin hükümlünün lehine yapılması halinde yeniden verilecek hüküm, önceki hükümle belirlenmiş olan cezadan daha ağır bir cezayı içeremeyecektir.
Talebin;
durumunda talep, kabule değer görülmeyerek reddine karar verilir. Aksi durumda yargılamanın yenilenmesi talebi, diyeceklerini yedi günlük süre içinde bildirmek üzere Cumhuriyet savcısı ve ilgili tarafa tebliğ olunur. Bu durumda verilen kararlara itiraz edilebilir.
Talep ile birlikte ileri sürülen iddiaların;
halinde talep esassız olması nedeni ile duruşma yapılmaksızın reddedilir. Bu halde verilen kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.
Başvuruda bulunulan mahkeme, bu talebi yerinde bulursa delillerin toplanması için bir naip hakim ya da istinabe olunan mahkemeyi görevlendirebileceği gibi; kendisi de bu hususları yerine getirebilecektir.
Delillerin mahkeme veya naip hakim ya da istinabe suretiyle toplanması sırasında, soruşturmaya ilişkin hükümler uygulanır. Delillerin toplanması sona erdikten sonra Cumhuriyet savcısı ve hakkında hüküm kurulmuş olan kişiden yedi günlük süre içerisinde görüş ve düşüncelerini bildirmeleri istenir.
Yargılamanın yenilenmesi başvurusu neticesinde kişinin beraatine veya ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi durumunda, önceki mahkumiyet kararının tamamen ya da kısmen infaz edilmesi nedeni ile bu kimsenin uğradığı maddi ve manevi zararlar, CMK 141 ile 144. maddelerinde açıklanan koruma tedbirleri nedeni ile tazminat hükümlerine göre tazmin edilir.
Yargılamanın yenilenmesi avukat istanbul, başvuru, hukuki danışmanlık ve destek taleplerinizle ilgili olarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.