İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.
Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Çekişmeli boşanma dilekçesi, çekişmeli boşanma davası açılması öncesinde hazırlanan dava dilekçesidir. Gerçekte olması gereken ismi çekişmeli boşanma davası dilekçesi olup uygulamada bu şekilde araştırılmakta olduğu için yazımızın başlığını bu şekilde koymayı uygun gördük.
Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına oranla daha uzun ve zorlu bir sürecin takibine işaret etmektedir. Bu nedenle dava dilekçesinin hazırlanması aşamasında da anlaşmalı boşanma davalarına nazaran daha çok emek verilmesi ve hazırlık yapılması gerekmektedir. Nitekim çekişmeli boşanma davalarında tanık dinlenmesi, delillerin toplanması, dayanılan boşanma sebeplerinin ispatlanması bu davanın sürecini uzatmaktadır.
Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan bu yana birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Çekişmeli boşanma dilekçesi içeriğinde bulunması gerekenler, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda açıkça düzenlenmiştir. Buna göre davacı veya vekili tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulacak anlaşmalı boşanma dilekçesine ilişkin metin içeriğinde;
şeklinde açıklamış olduğumuz maddeler bulunmalıdır. Hakim;
konularında eksiklik bulunması halinde davacı tarafa bu eksikleri tamamlaması adına bir haftalık kesin süre verir. Verilen sürede eksikliğin tamamlanmaması durumunda dava açılmamış sayılacaktır.
Çekişmeli boşanma dilekçesinin en önemli unsuru dayanılan boşanma sebebidir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davası açılmasına sebebiyet veren boşanma sebebi iyi tespit edilmelidir. Bu davanın açılmasına dayanak boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanunu 161 ve devamı maddelerinde açıkça düzenlenmiştir. Bu sebepler;
şeklindedir. Bunun yanında, boşanma davası açmaya hakkı bulunan eş, mahkemeden ister boşanma, ister ayrılık talebinde bulunabilecektir.
Boşanma sebebinin belirlenmesi tek başına bu dilekçenin tamam olması için yeterli değildir. Dayanılan boşanma sebebine ilişkin deliller de dava dilekçesinde yer almalıdır.
Dava dilekçesinde yer alması gerene bir başka husus, varsa nafaka ve tazminat talepleri, müşterek çocukların velayeti talebinde bulunuluyorsa buna ilişkin taleplerdir. Tüm bu taleplerin çok açık, sade ve anlaşılır bir dille yazılması önem taşımaktadır. Herhangi bir eksikliğin bulunmaması, ileride telafisi imkansız zararların ortaya çıkmaması açısından önem taşımaktadır.
Çekişmeli boşanma davası dilekçesinin, anlaşmalı boşanma davasında olduğu gibi avukat tarafından hazırlanması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunun yanında elbette olası bir hataya imkan verilmemesi açısından dilekçenin hazırlanması aşamasında bir avukatın yardımının alınması her zaman tavsiye olunmaktadır.
Bu nedenle herkesin yaşadığı olaylar ve durumu farklılık gösterebileceğinden tek bir çekişmeli boşanma dilekçesi örneği şeklindeki dilekçenin tüm davalar açısından geçerli olması da mümkün değildir.
Çekişmeli boşanma dilekçesi avukatı istanbul ve aile hukukundan kaynaklanan tüm hukuki destek talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.