İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.
Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Daha önceki yazılarımızda kira sözleşmesinin feshinden bahsetmiş olup bu yazımızda da kira sözleşmesinin feshi ihtarnamesi hakkında bazı açıklamalarda bulunacağız. Bilindiği üzere Türk Borçlar Kanunu uyarınca kira sözleşmesinin feshi bildirim yolu ile ve dava yolu ile yapılabilmektedir.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı olup yazımız içeriğinde ise bildirim yolu ile fesih ve dolayısıyla kira sözleşmesinin feshi ihtarnamesi konusuna değineceğiz.
6098 sayılı TBK (Türk Borçlar Kanunu) 347. maddesi uyarınca konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli kira sözleşmeleri söz konusu olduğunda sürenin bitiminden en az on beş gün evvel bildirimde bulunmadığı müddetçe, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacaktır.
Borçlar Kanununun kira ile ilgili hükümleri uyarınca kiraya veren, sözleşme süresinin bittiğinden yola çıkarak sözleşmeyi sona erdiremeyecektir. Bunun yanında;
herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeyi sona erdirebilecektir.
Türk Borçlar Kanunu 347. maddesine göre taraflar arasında akdedilen belirsiz süreli kira sözleşmelerinde;
genel hükümlere göre fesih bildirimi ile sözleşmeyi sona erdirebilir.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği hallerde, kiraya veren ya da kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir. Burada da fesih açısından noter ihtarnamesi gündeme gelebilecektir.
Kiralanan gayrimenkulü satın alan yeni malikin gereksinimi de Türk Borçlar Kanunu açısından kira sözleşmesinin feshi nedeni olarak kabul görmektedir.
Bu konuyu açmak gerekirse, kiralananı sonradan edinen taraf, gayrimenkulü;
konut yahut işyeri ihtiyacı nedeni ile kullanma zorunluluğunun ortaya çıktığı durumlarda taşınmazı edindiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek şartı ile, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir dava ile sona erdirebilecektir. Yazılı bildirim uygulamada noter ihtarnamesi şeklinde yapılmaktadır.
Kiracının tahliye taahhüdü nedeniyle kira sözleşmesinin feshi;
Kiracının;
kiraya veren taraf, kira sözleşmesini tahliyenin taahhüt edilmiş olduğu tarihten başlayarak bir ay içerisinde icraya başvurmak yahut dava açmak suretiyle sona erdirebilecektir.
İki haklı ihtar nedeni ile kira sözleşmesinin feshi;
Kiracı;
kira bedelini ödememesi nedeniyle kiraya veren tarafından kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, açacağı dava yolu ile kira sözleşmesini sona erdirebilir. İki haklı ihtar da uygulamada noter aracılığı ile yapılmaktadır.
Kira sözleşmesinin feshi ihtarnamesi avukat istanbul ve kira ile ilgili tüm konulardaki hukuki danışmanlık ve talepleriniz için 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.