Aile Konutu Şerhi Dilekçesi

Aile Konutu Şerhi Dilekçesi
Dilekçeler
Aile Konutu Şerhi Dilekçesi
Aile Konutu Şerhi Dilekçesi YAZDIRMAK İÇİN: 
Aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Yalnızca 3 adımda tüm dilekçelerinizi interaktif olarak yazdırabilir, dilekçeniz yazılırken izleyebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilirsiniz.
1

Formu doldurun ve sizinle iletişime geçilmesini bekleyin
2

Dilekçe yazdırma bedelini ödeyerek dilediğiniz gün ve saate randevunuzu alın
3

Randevu gün ve saatinde dilekçenizin yazılmasını bilgisayarınızın başından takip edebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilir, tamamlandığında vereceğiniz onay ile dilekçenizin e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz

İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.

Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.







    Aile konutu şerhi nedir?

    Yazımızda aile konutu şerhi dilekçesi hakkında bilgilere yer vereceğiz. Bu hususta yazılacak bir dilekçe yahut talep açısından öncelikle aile konutu şerhinin bir tanımının yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Bildiğimiz üzere yasa uyarınca eşlerden birinin, diğer eşin açık rızasının bulunmadığı müddetçe;

    • Aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemeyeceği,
    • Aile konutunu devredemeyeceği,
    • Aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamayacağı,

    tartışmasızdır. Bu hali ile Türk Medeni Kanunu eşlerin diğer tarafın onayını almaksızın aile konutu üzerinde yapabileceği işlemler açısından çeşitli sınırlamalar ve düzenlemeler getirmiştir. Diğer eşin rızasını sağlamaksızın ya da haklı bir sebep bulunmaksızın kendisine rıza verilmeyen eş açısından da hakimin müdahalesini talep etme hakkı tanınmıştır. Yasa gerekçesinde ise aile konutu, “eşlerin tüm yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı anılarla dolu bir alan” olarak tanımlanmıştır.

    Aile konutu olarak özgülenen taşınmazın maliki olmayan eşin, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden talep edebilmesi mümkündür. Uygulamada bu talep aile konutu şerhi dilekçesi ile yapılmaktadır. Bu talep, ailenin devamlı şekilde ikametine ayrılan konutun üzerinde eşlerin tek başına tasarrufta bulunmalarını engelleyen şerh olarak da tanımlanmaktadır.

    Bu vesile ile aile konutunun eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmış olması durumunda, yasa uyarınca sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirim üzerine sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.

    Aile konutu şerhi dilekçesi için gerekli belgeler nelerdir, aile konutu şerhi nasıl konulur, nasıl kaldırılır?

    Aile konutu şerhi için gerekli belgeler genelde;

    • Kimlik belgesi (Taşınmaz sahibi ya da yetkili temsilcilerinin yetki belgeleri),
    • İşlemin temsil ile yapılması halinde temsile ilişkin belge (vekaletname ya da vasi kararı),
    • Fotoğraf,
    • Üzerinde talepte bulunulan konutun aile konutu olduğunu gösteren belge (Muhtarlık, Nüfus Müdürlüğü ve varsa apartman yönetiminden alınmış),
    • Vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da evlilik cüzdanı (Tarafların evli olduğuna ilişkin),
    • Gereken hallerde taşınmazın şerhi talep olunan taşınmaz ile aynı taşınmaz olduğuna ilişkin kadastro müdürlüğü yahut muhtarlık tarafından tespiti (Tarafların birlikte ikamet ettiği iddia olunan taşınmaz için ikametgah belgesi sunulması durumunda bu taşınmazın tapuda kayıtlı taşınmaz ile aynı olduğunu ve bu taşınmazın tapudaki cinsinin konut olmamasına rağmen bu konut amacı ile kullanıldığının ispatı için),

    şeklinde olabilmektedir. Bu nedenle başvuruda bulunmadan önce yukarıda açıklanan şekildeki veya güncel hali ile başvuru için istenen belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Aile konutu şerhi yine ihtiyaç halinde çeşitli nedenlerle kaldırılabilmektedir. Bu nedenler arasında;

    • Ölüm halinde sağ kalan eş tarafından,
    • Mahkeme kararı ile,
    • Yeni aile konutu edinimi nedeni ile eskisinin kaldırılması şeklinde,
    • Talebin eşlerin birlikte yapmış oldukları işlemle gerçekleşmiş olması durumunda yine birlikte müracaatı ile,

    ve benzeri pek çok neden yer alabilmektedir.

    Aile konutu şerhi ve tapu harcı

    Bu konu ile ilgili en çok merak edilen hususlardan biri ise başvuru veya tapu harcının bulunup bulunmadığı hususunda olup aile konutu şerhi işlemleri, tapu harcından muaftır.

    Aile konutu şerhi ve ipotek

    Her ne kadar ipoteğin doğrudan doğruya aile konutundan yararlanma ve oturma hakkını engellemesi söz konusu değilse de, hak sahibi olan eşin kötü niyetli ve muvazaalı işlemleri ile aile konutunun elden çıkarılma tehlikesi nedeni ile Yargıtay uygulamalar gereği ipotek işlemine diğer eşin açık rızasının şart olduğu kabul edilmektedir. Bu durumda banka tarafından davacı eşin açık rızasının alınması gerekmektedir. Bu halde ipotek işleminin, hangi amaçla yapıldığının da bir önemi bulunmamaktadır.

    Aile konutu şerhi dilekçesi avukatı istanbul

    Aile konutu şerhi dilekçesi avukatı istanbul konularında hukuki destek ve hizmetlerimiz için 08504201155 iletişim hattımız üzerinden Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi ile iletişime geçebilir, taleplerinizi iletebilirsiniz.

    Önceki
    Sonraki