Bugünkü blog yazımızda, havale eft ile verilen borcun geri alınması ya da havale eft borç geri alma şeklindeki sorgulara konu eylemler hakkında bir kaç açıklamaya yer vermek istiyoruz. Yakın geçmişte medyada yer alan haberlere de konu olduğu şekli ile emekli olması için çocuğun babasına borç para vermesi, ancak babasından sonra bu alacağını annesinden talebi söz konusu olmuştu.
Babasının emekli olabilmesi için yurt dışından annesine para gönderdiğini iddia eden davacı, babasının vefatından sonra bu alacağını annesinden talep etmişti.
Aslında örnekler birbirine benzese de Yargıtay’ın bu konudaki görüşü belli. Bu görüşü bir kaç kelime ile özetlemek gerekirse havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksi, havaleyi gönderen kişi tarafından ispat olunmalıdır. Uygulamada ise EFT ve havale şeklinde borç olarak gönderilen para transferlerinin açıklamasına “borç olarak gönderilmiştir” yazılmaması büyük sorun yaratmakta.
Genellikle delil olarak dayanılan banka havalesi veya EFT işlemlerinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin bir şerh bulunması gerekiyor. Aksi halde gönderen kişinin alıcıya olan borcunu ödediği var sayılmakta. Blog yazımıza konu olayda ise tanık tarafından, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunulmadığı gibi, davacının bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamadığı ifade edilmiştir.
Türk Medeni Kanunu 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya aittir.
Bu durumda benzer olaylarda dava açacak kişilerin ödünç ilişkisini kanıtlamaları gerekmektedir. Aksi durumda davanın açıldığı mahkemelerce reddine karar verilebilecektir. Bu nedenle borç olarak gönderilen paralara ilişkin açıklama kısmına bu hususta kayıt konulması büyük önem taşımaktadır.
Birbirine benzer olaylar neticesinde açılan davalara dayanak yapılan banka hesap hareketlerinde açıklama kısmında paranın borç olarak gönderildiğinin belirtilmesi mutlak önem arz etmektedir. Yukarıda açıklandığı şekli ile ispat yükünün davacıda olması nedenli, buna bağlı olarak, davalı aksi yöndeki savunmasını ispat ile yükümlü olmayacaktır.
konularındaki hukuki destek ve danışmanlık taleplerinizle ilgili olarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişim kurabilirsiniz.