Şartlı Tahliye, Ceza İnfaz Kanunu Değişikliği Uyarınca Tahliye, Af

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Şartlı Tahliye, Ceza İnfaz Kanunu Değişikliği Uyarınca Tahliye, Af
Şartlı Tahliye, Ceza İnfaz Kanunu Değişikliği Uyarınca Tahliye, Af
Ceza Hukuku
Şartlı Tahliye, Ceza İnfaz Kanunu Değişikliği Uyarınca Tahliye, Af

Ceza infaz kanunu değişikliği uyarınca tahliye, şartlı tahliye af nedir, hangi şartlarda uygulanacaktır?

17 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde kararnamede 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlardan mahkum olanları veya mahkum olabilecekleri de kapsayan düzenlemeler bulunmakta. Şartlı tahliye ve denetimli serbestliğe ilişkin değişikliklere aşağıda yer verilmektedir.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna geçici olarak eklenen maddeyle,

             “Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla;

  1. a) Açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren,
  2. b) Çocuk eğitim evinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan,

koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, ceza infaz kurumu idaresince hükümlü hakkında hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, infaz hâkimi tarafından karar verilebilir.”

yukarıda belirtilen bir yıllık sürenin iki yıl olarak uygulanmasına karar verildi. Böylece koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan ve iyi hali de göz önüne alınacak hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan bölümü, çeşitli denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek, diğer bir ifadeyle bir yıl erken tahliye edilecekler ve hükümlüler cezaevlerinde değil de dışarıda aileleriyle yaşayarak kalan cezalarını çekecek.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler

Diğer bir düzenleme ise ilgili kanunun Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.” fıkrasına geldi.Üçte ikisi olarak belirtilen sürenin ise yarısı olarak uygulanmasına karar verilen değişiklikle süreli hapis cezalarına mahkum edilen hükümlüler aldıkları hapis cezasının “yarısı” kadar cezaevlerinde kaldıklarında koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.

Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Sn. Bekir BOZDAĞ düzenlemenin ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 mahkumun tahliye olacağını ve bunun bir af olmadığını, koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede cezanın dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edileceğini belirtti.

Düzenlemeden yaralanamayacak mahkumlar ise şöyle:

1)Kasten öldürme

2)Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları

3)Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar

4)Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar

5)Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu

6)Devletin güvenliğine karşı suçlar

7)Anayasal düzene karşı suçlar

8)Milli savunmaya karşı suçlar

9)Devlet sırlarına kaşı suçlar

10)Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar

Toplam kapasitesi 187 bin 351 olan cezaevlerinin kapasitesinin çok üstüne çıkarak 213 bin 499 tutuklu ve hükümlü bulundurduğu öğrenildi. 17 Ağustostan itibaren gerçekleşecek tahliyelerle cezaevlerindeki sayının 175 bin 499’a düşmesi bekleniyor.

Yeter SERT

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr.

 

Hukuki danışmanlık hizmetimizden faydalanmak için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki