Ataköy Boşanma Avukatı

Ataköy Boşanma Avukatı
Aile Hukuku
Ataköy Boşanma Avukatı

Ataköy boşanma avukatı

Hukukumuzda boşanma, evliliği sona erdiren nedenlerden biri olarak kabul edilmiş olup yazımızda anlaşmalı ve çekişmeli boşanma, Ataköy boşanma avukatı hakkında açıklamalara yer verilecektir. Daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere boşanma, evliliğin Aile Mahkemesi Hakimi (olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi) tarafından verilen kararı ile son bulmasıdır.

Hukukumuzda boşanma sebepleri özel ve genel boşanma sebepleri olarak düzenlenmiştir. Özel boşanma sebepleri arasında zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı iken, genel boşanma sebebi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılması için eşler arasında şiddetli bir geçimsizlik halinin bulunması, bu durumun ise taraflar arasındaki evlilik birliğini çekilmez hale getirmiş olması gerekir.

Bunların dışında medeni kanunumuz 166/3 maddesi hükmüne göre tarafların anlaşma yolu ile de evlilik birliğini sona erdirmesi mümkündür. Uygulamada bu durum anlaşmalı boşanma şeklinde kabul görmekte ve tanımlanmaktadır. Bu halde boşanmanın tarafları bir anlaşmalı boşanma protokolü yardımı ile boşanmanın hukuki sonuçları konusunda anlaşmak suretiyle hızlı ve ekonomik bir şekilde evlilik birliğinin sona ermesini sağlayabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma konusu gündeme ilk geldiğinde değerlendirilmesi gereken husus evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş olması gerekliliğidir. Nitekim bu şartın yerine getirilemiyor olması durumunda anlaşmalı boşanmadan söz edilemeyecektir. Bunun dışında taraflarca yapılan anlaşma içeriğinde mali sonuçlar ile çocuklara ilişkin düzenlemelerin hakim tarafından da kabul görmesi gerekecektir. Zira aile mahkemesi hakimi bu durumda müdahale ederek gerekli düzenlemeleri yapabilecektir. Tüm bu konular üzerinde tarafların mutabık kalması ve anlaşmalı boşanmanın şartlarını kabul etmesi durumunda tarafların anlaşması suretiyle boşanmalarına karar verilebilecektir.

Çekişmeli boşanma ve ayrılık

Türk Medeni Kanunu 167. maddesi uyarınca, “Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma dilerse ayrılık talebinde bulunabilecektir”. Boşanma talepli olarak açılan bir davada mahkeme hakimi boşanmaya karar verebileceği gibi, tarafların barışma ihtimali durumunda ayrılığa da karar verebilecektir. Bununla birlikte mahkemeden yalnızca ayrılık kararı konusunda talepte bulunulması halinde hakim artık yalnızca ayrılığa karar verebilecektir.

Bu durum TMK 170. maddesi içeriğinde;

Boşanma sebebinin ispatlanmış olması durumunda hakim boşanmaya veya ayrılığa karar verir. Dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez. Dava boşanmaya ilişkin ise, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığının bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir şeklinde açıklanmıştır.

Boşanma davalarında boşanma sebepleri, taraflar arasında gelişen olaylara göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle hangi sebebin geçerli olduğu, boşanma davasının hangi nedenle açılması gerektiği konularında bir avukatın yardımının alınması her zaman tavsiye olunmaktadır. Zira bu şekilde ileriye dönük telafisi zor ya da imkansız hataların da önüne geçilebilecektir.

Ataköy boşanma avukatı konusunda nasıl hukuki destek alabilirim?

Hukuk ofisimiz Ataköy boşanma avukatı ve anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası, nafaka, velayet konularında çok çeşitli hizmetler vermekte olup detaylı bilgi ve hukuki destek talebinde bulunmak için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki