Bedelsiz senedi kullanma suçu TCK 156. maddesinde Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye, suçtan zarar görenin şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir. Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Suç, madde metninde de açıkça belirtildiği üzere takibi şikayete bağlı suçlardandır. Bu nedenle TCK 73. maddesi uyarınca soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı aylık süre zarfında şikayette bulunmadığı takdirde suçu işleyen kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Bahsetmiş olduğumuz bu süre, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden itibaren başlar. Şikayetin süresi içinde yapılıp yapılmadığı yargılama şartı olarak kabul edilir. Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin şikayetinden vazgeçmesi davayı düşürür. Hükmün kesinleşmesinden sonra vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
Bu suç uzlaşmaya tabi suçlardandır.
Bedelsiz senedi kullanma suçunda dava zamanaşımı TCK 66/1 maddesi uyarınca sekiz yıldır.
Bedelsiz senedi kullanma suçunun;
a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden biri aleyhine,
b) Üst soy veya alt soyunun ya da bu derecede kayın hısımlarından birisinin veya evlat edinen veya evlatlığın aleyhine,
c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin aleyhine,
işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında ceza verilmez.
Yine haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşayan amca, dayı, hala, teyze, yeğen ya da ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek cezadan, yarısı oranında indirim yapılır.
Teminat senedini icraya koyma, ödenmiş senedin geri verilmemesi, boş senedi doldurma, imzalı boş senedin sonradan doldurulması, bedelsiz senedi kullanma şikayet dilekçesi, ceza avukatı istanbul ve tüm diğer hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.