Bu makalemizde bilişim sistemine girme suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 243. maddesinde Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bir bilişim sisteminin bütününe ya da bir kısmına, hukuka aykırı şekilde giren veya orada kalmaya devam eden kişiye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Suçla korunan hukuki yarar, bilişim sistemlerinin güvenliğidir. Suç, kasten işlenebilen suçlardan olup suçun faili ve mağduru herkes olabilir.
Yukarıda açıklanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
İşlenen fiil nedeni ile sistemin içerdiği verilerin yok olması veya değişmesi halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakil işlemlerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı şekilde izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Düzenleme ile bir bilişim sisteminin bütünü ya da bir kısmına, hukuka aykırı olarak girmek veya orada kalmaya devam etmek fiili suç hâline getirilmiştir. Sisteme, hukuka aykırı şekilde giren kişinin az ya da çok ya da hangi veriyi elde etmek amacı ile hareket etmiş olması önemli değildir. Sisteme hukuka aykırı şekilde ve kasten girilmesi suçun oluşması için yeterlidir. Sisteme kişinin açık ya da örtülü rızası dahilinde girilmiş olması ise hukuka uygunluk nedeni oluşturur.
Maddenin ikinci fıkrası uyarınca birinci fıkrada açıklanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi, kişiye verilecek cezanın indirilmesini gerektiren nitelikli bir hal olarak düzenlenmiştir.
Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilmesi nedeniyle sistemin içerdiği verilerin yok olması veya değişmesi, suçun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hali olarak düzenlenmiştir. Bu durum failin, suçun temel haline oranla daha ağır şekilde cezalandırılması sebebidir. Ancak bunun için fail, verileri yok etme veya değiştirme kastı ile hareket etmemelidir. Failin sisteme verileri yok etme veya değiştirme kastı ile hareket ederek girmesi, TCK 244. maddesinde açıklanan sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunu oluşturur.
Bilişim sisteminin kendi içinde ya da bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri naklinin, sisteme giriş yapılmaksızın teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izlenmesi halinde kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yasa gerekçesinde sistem içeriğindeki tüm soyut unsurların veri kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir.
Bu suçun oluşabilmesi için, bilişim sistemleri arasındaki veri naklinin sisteme giriş yapılmaksızın teknik araçlarla hukuka aykırı şekilde izlenmesi gerekir. Verinin boyutu, niteliği, hangi sistemin hangi amaçla izlendiği suçun oluşumunda etkili olmayıp veri trafiğinin izlenmesi yeterlidir.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.