Bilişim sistemini engelleme bozma değiştirme verileri yok etme suçu, TCK 244. maddesinde Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kişinin bir bilişim sisteminin işleyişini engellemesi ya da bozması halinde bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suç, seçimlik hareketlerle işlenebilir. Bu suretle suçun oluşumuna neden olan hareketler bilişim sisteminin engellenmesi veya bozulmasıdır.
Bilişim sisteminde yer alan verilerin bozulması, yok edilmesi, değiştirilmesi ya da erişilmez kılınması, sisteme veri yerleştirilmesi, var olan verilerin başka bir yere gönderilmesi halinde kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun faili herkes olabilir. Suçun mağduru ise bozulan, yok edilen, değiştirilen, erişilmez kılınan verilerin sahibi kişilerdir. Suç, kasten işlenebilen suçlardandır.
Yukarıdaki açıklamış olduğumuz fiillerin işlenmesi nedeniyle kişinin kendisi ya da başkası yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
TCK 244/3 maddesi uyarınca; Açıklanan fiillerin bir banka ya da kredi kurumuna veya bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi cezanın yarı oranında artırılması sebebidir.
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu zincirleme suç şeklinde işlenebilir. Bir suç işleme kararının icrasına istinaden, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi halinde, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Yine işlenen bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet verilmesi halinde kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan ötürü cezalandırılır.
Suçun takibi şikayete bağlı olmadığından şikayetten vazgeçilmesi, davanın düşmesi sonucunu doğurmaz. Ayrıca suç CMK 253. maddesi uyarınca uzlaşma kapsamındaki suçlar arasında yer almamaktadır.
CMK 237. maddesi uyarınca mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikayetçi olduklarını bildirmek suretiyle kamu davasına katılabilir.
Görevli ve yetkili mahkeme, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.