Bu yazımızda sağlık çalışanlarının velayet hakkı konusundaki önemli bir soruna yer vermek istiyoruz. Sağlık çalışanlarının Covid 19 (Corona) pandemi döneminde velayet haklarının zarar gördüğü yönünde pek çok haberle karşılaşmaya başladık. Görülen davalarda özellikle sağlık çalışanı olan annelerin velayeti alma ya da zaten elinde bulundurduğu velayeti kaybetme gibi sorunlarla karşılaşmaya başladığını görüyoruz.
Buna neden olarak Corona virüs hastalığının yüksek ölçüde bulaşıcı olması neden gösteriliyor. Peki bu durum tek başına velayetin diğer tarafa verilmesi ya da mevcut velayetin el değiştirmesi için yeterli olabilir mi? Bu türden kararlar, açılması muhtemel ve hali hazırda devam eden davalarda velayetin elde edilmesi açısından pek çok kişiyi endişelendiriyor.
Öncesinde müşterek çocukların yaşının küçüklüğü ve anne sevgisi ile şefkatine muhtaç durumda olması, yüksek ihtimalle velayetin anneye verilmesi nedeni iken rüzgar yön değiştirmiş durumda. Zira şimdi annelerin sağlık çalışanı olması, pandemi döneminde velayeti kaybetmesi için yeterli görülebiliyor.
Burada yalnızca hastane personeli olarak değil dışarıda gezici şekilde çalışan sağlık personeli açısından da konuyu ele almak gerekiyor. Bilindiği gibi ilaç dağıtan ya da ambulans personeli olarak görev yapan sağlık görevlileri bir çok eve girmek zorunda kalabiliyor. Bu nedenle ağır risk altında olduğu öne sürülen bu çalışanlar açısından velayeti elinde tutmak çok zorlu hale gelebilmekte.
Ancak hastalığın yüksek derecede bulaşıcı olması, velayetin el değiştirmesi için tek başına yeterli olabilir mi? Zira aynı risk velayetin diğer tarafa verilmesi durumunda da belirli ölçülerde devam etmekte. Bu nedenle özellikle pandemi döneminde ağır çalışma yükü altında ezilen sağlık çalışanlarının velayet hakkı konusunda karar verirken daha dikkatli davranmak gerekiyor.
Hastalığın çocuklar üzerindeki etkilerinin net bir şekilde kanıtlanamadığı, çocuklar üzerindeki etkisinin çok çok düşük seviyelerde seyrettiği bir durumda yüksek risk ya da yüksek bulaşıcılık bir gerekçe olarak kabul edilebilir mi? Tüm bu soruların cevaplanması gerektiği kanaatindeyiz.
Böyle bir durum mesleği ile çocuğu arasında seçim yapmak zorunda kalan insanlar yaratabileceği gibi sağlık personelinin azalmasına da neden olabilir. Bu vesile ile konunun çok daha detaylı şekilde ele alınması ve telafisi imkansız zararların önüne geçilmesi gerekiyor. Aksi halde velayet talepleri ve davaları, sağlık çalışanları açısından çok daha çetin bir mücadeleye dönüşebilir.
Sağlık çalışanlarının velayet hakkı ile, doktor, hemşire gibi personelin velayet hakları konusunda avukat, hukuki danışmanlık ve destek talepleriniz için hukuk ofisimiz 08504201155 şeklindeki iletişim hattımız üzerinden hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.