Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu Hakkında

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu Hakkında
Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu Hakkında

Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti suçu nedir, suçun cezası nedir?

Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti suçu, TCK 186. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeyleri veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve binbeşyüz güne kadar adli para cezası verilir.

Bu suçun, resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

Suçun konusu ve oluşumu

Her türlü yenilecek ya da içilecek şeyler veya ilaçlar, bu suçun konusunu oluştururlar. Ancak, bunların, kişilerin hayatı ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde bozulmuş veya muhteviyatının değiştirilmiş olması gerekir.

Açıklanan suç, kişilerin hayatı ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde bozulmuş veya muhteviyatı değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeylerin ya da ilâçların satılması, tedarik edilmesi veya bulundurulması suretiyle işlenebilir. Bu bakımdan söz konusu suç, seçimlik hareketli suçlardandır.

Suçun, resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi hali ise, cezanın artırılması sebebidir. Suçun oluşumunda TCK’nın 186/1 maddesinde açıklandığı üzere eylemin kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde bozulmuş veya değiştirilmiş nitelikte olup olmadığı konusunda uzman kişi yada kurumlardan rapor aldırılıp neticesine göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekmektedir.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu

Yukarıda yapılan açıklamalara ek, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 40. maddesine de değinmek gerekmektedir. Nitekim bu yasa maddesi uyarınca da insan tüketimine uygun olmayan gıdalar, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır. Mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında ise kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı sekiz yıldır.

Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti suçu avukat istanbul

Bozuk gıda satmanın cezası, gıda zehirlenmesinin hukuktaki yeri, TCK 186, TCK 187, TCK 185 ve her türlü hukuki danışmanlık ve talepleriniz ile ilgili olarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki