Çatalca Boşanma Avukatı

Çatalca Boşanma Avukatı
Aile Hukuku
Çatalca Boşanma Avukatı

Çatalca boşanma avukatı

Yazımız içeriğinde Çatalca boşanma avukatı, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Hukuk ofisimiz tüm İstanbul genelinde içinde aile hukukunun da bulunduğu alanlarda hizmet vermektedir.

Anlaşmalı boşanma davası

Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu 166. maddesinde düzenlenmiştir. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için kanun koyucu bazı şartlar öngörmüştür. Buna göre anlaşmalı şekilde boşanmaya karar verilebilmesi için evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanma için eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi gerekir. Bu durumda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.

Tüm bunların yanında boşanma kararı verilebilmesi için;

  • Hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi,
  • Boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması,

şarttır. Hakim, boşanmanın tarafları ve müşterek çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilecektir. Anlaşmalı boşanma söz konusu olduğunda boşanmanın taraflarından hangisinin kusurlu olduğuna bakılmaz.

Anlaşmalı boşanma için taraflar, velayet, nafaka, tazminat, müşterek çocuk ya da çocuklarla kişisel ilişki kurulması ve benzeri konularda anlaşmış olmalıdır. Tarafların boşanmanın sonuçları konusunda mutabık kalmamaları halinde dava, anlaşmalı boşanma olmaktan çıkar, kendiliğinden çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Anlaşmalı boşanma davasında, çekişmeli boşanmaya göre çok daha kısa sürede sonuç alınabilecek olup tek celsede boşanmaya karar verilebilmektedir.

Çekişmeli boşanma davası

Anlaşmalı boşanmanın söz konusu olmadığı hallerde bu durum, taraflar açısından nispeten daha uzun bir sürecin takip edileceği anlamına gelir. Boşanma sebepleri;

  • Zina,
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  • Terk,
  • Akıl hastalığı,
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması,

şeklindedir.

Tarafların birlikte boşanmayı kabul ediyor olmasına rağmen velayet, nafaka, tazminat, müşterek çocuk ya da çocuklarla kişisel ilişki kurulması gibi konularda anlaşamıyor olması halinde de çekişmeli boşanma davası söz konusu olacaktır. Çekişmeli boşanma davalarının avukat aracılığı ile takip edilmesi zorunluluğu bulunmasa da tarafların tüm hayatlarını ve geleceğini etkileyen bir konunun avukat tarafından takip edilmesi kişinin menfaati açısından önemlidir.

Çatalca boşanma avukatı konusunda nasıl hukuki danışmanlık hizmeti alabilirim?

Ofisimiz tüm İstanbul genelinde aile hukuku alanında hizmet vermekte olup boşanma, velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı ve benzeri konularda Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki