Devlete Karşı Savaşa Tahrik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Devlete Karşı Savaşa Tahrik Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Devlete Karşı Savaşa Tahrik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Devlete karşı savaşa tahrik suçu nedir, devlete karşı savaşa tahrik suçunun cezası nedir?

Bu makalede Devlete karşı savaşa tahrik suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 304. maddesinde, Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre;

  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı savaş açması veya hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerini tahrik eden
  • Ya da bu amaca yönelik şekilde yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapan kimse,

on yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 304. madde uygulamasında, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenliğine karşı suç işlemek amacı ile oluşturulmuş örgütlerin doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmesi, hasmane hareket olarak kabul edilir.

5377 sayılı yasanın 37. maddesi ile “Tahrik fiilinin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır” cümlesi, TCK 304. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi madde metninden çıkarılmıştır.

Tüzel kişiler

TCK 304. maddesinde Bu tanımlanan suçun işlenmesi nedeniyle tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesinde düzenleme ile korunan hukuki yararın, esasen Türkiye bakımından dış barışın korunması olduğu açıklanmıştır. Bu nedenle, yabancı bir devletin Türkiye’ye savaş açması ya da hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerinin tahrik edilmesi veya bu amaca yönelik şekilde yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapılması, birinci fıkrada açıklanan suçu oluşturur. Hasmane hareketten kasıt, barış ilişkileriyle bağdaşmayan fiil ve hareketler olup düşmanca tutumu ifade eden bu hareketler savaş nedeni de olabilir.

Devlete karşı savaşa tahrik suçunun faili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabileceği gibi, yabancı da olabilir. Yasa gerekçesinde; suçun özellikle yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapmak suretiyle işlenmesi açısından failin, yabancı devlet vatandaşı olan, yabancı devlet yetkilileri, yabancı devlet adına görev yapan örneğin bir bakan, milletvekili veya diplomat olabileceği açıklanmıştır.

Bu nedenle örnek olarak Türkiye Devletine karşı hasmane hareketlerde bulunma amacına yönelik olarak Türk vatandaşlarıyla işbirliği yapan yabancı devlet yetkililerinin, Türkiye’de bu suç nedeniyle cezalandırılabileceği ifade edilmiştir.

Suçun tamamlanması için, Türkiye açısından savaşın gerçekleşmiş bulunması şartı aranmaz.

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere tahrik fiilinin basın ve yayın yolu ile işlenmesi, önceden bu suçun daha ağır cezayı gerektiren bir nitelikli hali şeklinde kabul edilmiştir. 5377 sayılı yasanın 37. maddesi ile bu cümle madde metninden çıkarılmıştır.

Maddenin ikinci fıkrası ile hasmane hareket kavramı açısından önemli bir hükme yer verilmiştir. Buna göre; Türkiye’nin güvenliğine karşı suç işlemek üzere oluşturulmuş örgütlerin doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmesi, hasmane hareket kabul edilecektir.

Böylece, belirtilen özellikleri taşıyan suç örgütlerini desteklemek için yabancı devlet yetkililerinin tahrik edilmesi veya bu yönde yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapılması, birinci fıkrada açıklanan suçu oluşturacaktır.

Devlete karşı savaşa tahrik suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi TCK 66. maddesi uyarınca on beş yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

Devlete karşı savaşa tahrik suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için 08504201155 numaralı hattımızdan Heper Hukuk Ofisi’ne ulaşabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Önceki
Sonraki