Devletin Birliğini Ve Ülke Bütünlüğünü Bozma Suçu ve Cezası Nedir

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Devletin Birliğini Ve Ülke Bütünlüğünü Bozma Suçu ve Cezası Nedir
Devletin Birliğini Ve Ülke Bütünlüğünü Bozma Suçu ve Cezası Nedir
Ceza Hukuku
Devletin Birliğini Ve Ülke Bütünlüğünü Bozma Suçu ve Cezası Nedir

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçu nedir, suçun cezası nedir?

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçu, TCK 302. maddesinde,  Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Devlet topraklarının tamamını ya da bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun işlenmesi esnasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

TCK 302. maddesinin birinci fıkrası, 5377 sayılı Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 36. maddesi ile değiştirilmiştir.

Tüzel kişiler

Maddenin üçüncü fıkrası uyarınca, bir ve ikinci fıkrada yer alan suçların işlenmesi nedeniyle tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacaktır.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesi uyarınca düzenleme ile Devletin ülkesine, egemenliğine ve birliğine karşı cürümlerden en ağırının cezalandırıldığı açıklanmıştır. Buna göre; korunan hukuki yarar Devletin ülkesinin bütünlüğü ve egemenliğidir. Suç, serbest hareketli bir suçtur.

Suç nasıl oluşur?

Bu suçun oluşabilmesi için belli amaca yönelik fiillerin işlenmesi gerekir. Bu amaç, düzenleme metninde,

1. Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak,

2. Devletin birliğini bozmak,

3. Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmak,

4. Devletin bağımsızlığını zayıflatmak,

olarak belirlenmiştir.

Suçun oluşması için, madde metninde açıklanan hedeflerin gerçekleşmiş olması şartı aranmaz. Belirtilen amaçlara yönelik fiillerin işlenmiş bulunması yeterlidir.

Suçun işlenmesi esnasında başka suçların da işlenmesi durumunda, bu suçlardan dolayı da ayrıca cezaya hükmolunacağı kabul edilmiştir.

Zamanaşımı

TCK 66. maddesi uyarınca zamanaşımı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlar açısından otuz yıl olarak tespit edilmiştir.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve taleplerinizle ilgili olarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızı kullanarak hukuk ofisimizle iletişime geçebilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Önceki
Sonraki