Yazımız içeriğinde devre tatil ve uzun süreli tatil sözleşmeleri hakkında bilgilere yer vereceğiz. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca devre tatil sözleşmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir ya da daha fazla sayıda gecelik konaklama imkanı veren sözleşmelerdir.
Devre tatil sözleşmeleri ile sağlanan hakkın şahsi ya da ayni bir hak olması yasadaki düzenleme açısından fark yaratmamaktadır. Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmaksızın tüketicilerle ön ödemeli şekilde bu tip sözleşmelerin yapılması mümkün değildir.
Yasada bu tür sözleşmelere ilişkin tanımın geniş tutulmasının nedeni, bütün olası halleri düşünerek tüketicilerin korunmasıdır. Yasa gerekçesinde devre mülkler, yat ve gemiler gibi gecelik konaklama olanağı sunan her türlü ürünün bu kapsamda değerlendirileceği açıklanmıştır.
Devre tatil sözleşmelerinde tüketicilerin zaman zaman problemler yaşaması oldukça fazla rastlanan bir durumdur. Ön ödemeli konut satışı sözleşmelerine benzer şekilde devre tatillerin de maket üzerinden satışının yapıldığı bilinmektedir. Bu nedenle tüketicilere bir güvence olması açısından yapı (inşaat) ruhsatı alınmaksızın tüketicilerle ön ödemeli olarak bu tip sözleşmelerin imzalanmasının önüne geçilmiştir. Nitekim bu tür sözleşmelerin bir takım dolandırıcılık eylemlerine konu edildiği durumlarla da sıkça karşılaşılmaktadır.
Uzun süreli tatil sözleşmesi ise;
verilen sözleşmelerdir.
şeklinde yapılan sözleşmelerde tüketicilere, sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen hususları içerir ön bilgilendirme formu verilmesi zorunludur.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca mesafeli satış yöntemi ile kurulan sözleşmeler haricinde satıcı ya da sağlayıcının, tüketicinin kendi el yazısı ile sözleşme tarihini yazması ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamakla yükümlü olduğunu düzenlemiştir. Ayrıca yazılı ya da mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshası, kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunlu kılınmıştır.
Bu tip sözleşmeler açısından tüketiciler;
14 gün içerisinde sözleşmeden cayma hakkını kullanabilirler. Yasa, devre mülk hakkı veren sözleşmeler hariç olmak üzere, cayma süresi dolmadan satıcı ya da sağlayıcının, tüketiciden herhangi bir ad altında ödeme yapma veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini istemesini engellemiş, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 50/6 maddesinde bu durum açıkça düzenlenmiştir.
cayma hakkının kullanılması ile birlikte kendiliğinden sona erecektir.
Devre tatil ve uzun süreli tatil sözleşmeleri ile ilgili hükümler arasında bu hususa da açıklık getirilmiştir. Nitekim bu tip sözleşmelere ait bedellerin zaman zaman kredi ile satın alındığı ve ödendiği bilinmektedir. Tüketicinin ödeyeceği bedelin, kısmen ya da tamamen satıcı veya sağlayıcı ile kredi veren arasındaki anlaşmaya dayanarak bir kredi veren tarafından karşılanmış olması durumunda;
durumunda, buna bağlı kredi sözleşmesi de herhangi bir tazminat ya da cezai şart ödeme yükümlülüğü olmaksızın sona erecektir.
Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli şekilde satılması halinde, taşınmazın devir ya da tesliminin yapılacağı tarihe kadar, tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden dönme hakkı bulunmaktadır.
Tüketicinin sözleşmeden dönme hakkını kullanması halinde satıcı, tüketiciden, taraflar arasında imzalanan sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın kendisine ödenmesi talebinde bulunabilir. Satıcının, yükümlülüklerini hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde tüketiciden herhangi bir bedel talep etme hakkı yoktur.
Sözleşmeden dönülmesi halinde;
dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten başlayarak en geç 90 gün içerisinde tüketiciye iade edilir. Satıcının aldığı bedel ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici de on gün içerisinde edinimlerini satıcıya iade eder.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, devre tatile ilişkin taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sınırlandırılmıştır. Buna göre, devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi, sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyecektir.
Hukuk ofisimiz, devre tatil dolandırıcılığı avukatı istanbul ve devre tatil sözleşmelerindeki her türlü uyuşmazlıklar konusunda hizmetler sunmakta olup bu konudaki hukuki destek talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.