Yazımız içeriğinde, düğünde takılan takılar, altınlar, paralar ve ziynet eşyaları kime aittir sorusunu cevaplandırmaya ve bu konudaki tartışmalara açıklık getirmeye çalışacağız.
Bilindiği üzere, 2018 tarihli Yargıtay kararı uyarınca;
Kadına özgü ziynet eşyası niteliğindeki bileziklerin eşler arasında aksine bir anlaşma yahut bu hususta yerel bir adetin bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılacağı ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanacağı açıklanmıştı.
Bu karar, “Kim takarsa taksın takılar gelinin” şeklinde haberlere konu olmuş, Yargıtay tarafından konunun ortak bir içtihat oluşturarak konuyu çözümlediği açıklanmıştı. Bununla birlikte, dönem dönem bu konu ile ilgili yeni yeni ortaya çıkan haberler ve kararlar değişik yorumlara ve haberlere de konu olmakta.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 04.03.2020 tarihli ve düğün takıları ile ilgili olarak erkekleri ilgilendiren boşanma takılarının paylaşımı söz konusu olduğunda, düğünde erkeğe takılan ve kadına özgü olmayan takıların artık erkeğe verilebileceği hususundaki emsal nitelikteki kararı bu konudaki tartışmaları yeniden canlandıracağa benziyor. Zira bu sefer de takılarla ilgili talepler açısından hangi takının kadına özgü, hangi takının erkeğe özgü olduğu tartışması başlayacak.
Nitekim burada belirleme yapılırken;
açıklanmıştır. Her ne kadar kadına özgülenmeyen şeyler arasında gösterilen;
gibi ziynet eşyaları açısından bunların erkeğe ait olacağı kamuoyunda ses getiren haber metinlerinde yer alsa da bu durum yeni tartışmaları beraberinde getirecektir. Çünkü;
konusunda farklı kararlar bulunmaktadır. Yine de bu konuda değişik mahkemeler tarafından verilecek kararlar ayrı ayrı takip edilecektir.
Bu kapsamda, Aralık 2020 döneminde medyada çıkan haberlere de konu olan bir Yargıtay kararından bahsetmek istiyoruz. Basında çıkan bu haber uyarınca Bursa ilinde boşanma talepli olarak bir çift yerel mahkemeye başvurdu. Görülen davada takıların kadına ait olduğu konusunda çıkan karar üzerine koca tarafından üst mahkemeye başvuruda bulunuldu. Yargıtay, vermiş olduğu karar ile eşlerden kime ait olduğunun belli olmadığı çeyrek veya tam altınların ortak mal sayılması gerektiğine karar verdi.
Düğünde takılan takılar avukat istanbul ve ilgili tüm hukuki destek taleplerinizle ilgili 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişim kurabilirsiniz.