Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu nedir, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun cezası nedir?

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu, topluma karşı suçlar başlığı altında TCK 170. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Kişilerin hayatı, sağlığı, malvarlığı açısından tehlikeli biçimde veya kişilerde korku, kaygı ya da panik yaratacak şekilde;

a) Yangın çıkaran,

b) Bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkına neden olan,

c) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan,

Kişiler, cezanın alt sınırı altı ay olmak üzere üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Maddenin birinci fıkrasında açıklanan suç, somut bir tehlike suçu olup seçimlik hareketlerle işlenebilir. Bu fiiller nedeniyle cezaya hükmedebilmek için, kişilerin hayatı, sağlığı ya da malvarlığı bakımından somut bir tehlike ortaya çıkmalıdır.

Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi ise, üç aydan bir yıla kadar hapis ya da adli para cezası ile cezalandırılır. Bu fiiller nedeniyle cezaya hükmedebilmek için ise kişilerin hayatı, sağlığı ya da malvarlığı açısından somut bir tehlikenin meydana gelmesi gerekmemektedir.

Suçun birden fazla kamu görevlisine karşı işlenmesi

Eylemin birden fazla kamu görevlisine karşı işlenmesi zincirleme suç hükümlerinin uygulanması nedenidir.

Suçun kuru sıkı tabanca ile havaya ateş etmek suretiyle işlenmesi

Suçun silah niteliğinde olmayan kuru sıkı tabanca ile havaya ateş etmek suretiyle işlenmesi halinin, emsal Yargıtay kararları uyarınca 5237 sayılı TCK 170/1 c maddesinde tanımlanan ve içinde silah öğesi bulunan suç tipine uygun olmadığı, bu durumun 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 36/1. maddesinde tanımlanan “gürültüye neden olma” kapsamında olup idari yaptırımı gerektirdiği açıklanmıştır.

Görevli Mahkeme hangisidir?

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu avukat istanbul

TCK 170 cezası, somut ve soyut tehlike suçu nedir, meskun mahalde ateş etmek cezası, trafik güvenliğini tehlikeye sokmak, kurusıkı tabanca ile havaya ateş etmenin cezası, havaya ateş etmenin cezası, havaya ateş etme suçu, silahla havaya ateş etme cezası, ceza avukatı istanbul ve tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve her türlü talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki