Gizliliğin İhlali Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Gizliliğin İhlali Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Gizliliğin İhlali Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Gizliliğin ihlali suçu nedir, gizliliğin ihlali suçunun cezası nedir?

Gizliliğin ihlali suçu, TCK 285. maddesinde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre;

Soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu

CMK 157. maddesi uyarınca kanunun başka hüküm koyduğu haller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşulu ile soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.

TCK 285. maddesi birinci fıkrasında soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal eden kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacağı açıklanmıştır.  Suçun oluşabilmesi için;

a) Soruşturma evresinde gerçekleşen bir işlemin içeriğinin açıklanması nedeniyle, suçlu sayılmama karinesinden yararlanma hakkı ya da haberleşmenin gizliliği veya özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş olmalı,

b) Soruşturma evresinde yapılan işlemin içeriğine ilişkin olarak yapılan açıklama, maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye elverişli olmalıdır.

Soruşturma evresinde alınan ve soruşturmanın tarafı olan kişilere karşı gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlal edilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

Duruşmanın gizliliğini ihlal suçunun cezası nedir?

TCK 285/3 maddesi uyarınca; Kanuna göre kapalı yapılması gereken veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmadaki açıklama veya görüntülerin gizliliğini alenen ihlal eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu suçun oluşması için, tanığın korunmasına ilişkin olarak alınan gizlilik kararına aykırılık açısından aleniyet unsurunun gerçekleşmesi şartı aranmayacaktır.

Gizliliğin ihlali suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi TCK 285/4

Yukarıda açıklamış olduğumuz suçların kamu görevlisi tarafından görevinin sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi, cezanın yarısına kadar artırılması sebebidir.

Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak algılanmalarına yol açacak şekilde görüntülerinin yayınlanması TCK 285/5

Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak algılanmalarına yol açacak şekilde görüntülerinin yayınlanması halinde, kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin haber verme sınırları aşılmaksızın haber konusu yapılması TCK 285/6

TCK 285/6 uyarınca soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin haber verme sınırları aşılmadan haber konusu yapılması halinde suçun oluşmayacağı açıkça ifade edilmiştir.

Gizliliğin ihlali suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Gizliliğin ihlali suçu görevli mahkeme

Bu suç için görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Gizliliğin ihlali suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki