Görevi Kötüye Kullanma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Görevi Kötüye Kullanma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Görevi Kötüye Kullanma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Görevi kötüye kullanma suçu nedir, görevi kötüye kullanma suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde görevi kötüye kullanma suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 257. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanmış haller haricinde, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yukarıda detayları açıklandığı üzere düzenlemenin birinci fıkrasında görevin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevi kötüye kullanma suçu düzenlenmiştir. 257. maddenin ikinci fıkrasında ise ihmal veya gecikme suretiyle görevi kötüye kullanma fiiline yer verilmiştir. Görevi kötüye kullanma suçunun faili, yalnızca kamu görevlileri yahut kamu görevlisi sayılan kişiler ve kamu hizmeti gören kişiler olabilir. Özgü suçlarda fail, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi olabilecektir. Burada suçun işlenişine iştirak eden diğer kişiler ise azmettiren ya da yardım eden olarak sorumlu tutulacaktır.

Görevi kötüye kullanma suçu nasıl oluşur?

Görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olması veya kişilere haksız bir menfaat sağlaması ile oluşur. Yapılan yasa değişikliği ile yalnızca ekonomik kazanç değil, kişilere ekonomik olarak ölçülemeyen bir menfaatin sağlanması hali de suç kapsamına alınmıştır.

Görevi kötüye kullanma suçunun oluşması için, fiil kamu görevlisinin görevi alanına giren bir hususla ilgili olmalıdır. Yasa gerekçesinde de bu husus, kamu görevinin gereklerine aykırı davranışın, kişilerin mağduriyeti ile sonuçlanmış olması, kamunun ekonomik bakımdan zararına neden olması veya kişilere haksız kazanç sağlanmış olması durumunda suçun oluşabileceği şeklinde açıklanmıştır.

Görevi kötüye kullanma suçunun, yalnızca icrai davranışla değil, ihmal bir davranışla da işlenmesi mümkündür. Bu suretle görevi kötüye kullanma suçunun icrai ya da ihmali davranışla işlenmesinin, kişiye verilecek ceza miktarı açısından bir etkisi olacağı söylenebilir. Ancak mutlaka kişilerin mağduriyetine neden olma, kamunun zararına neden olma veya kişilere haksız yarar sağlama sonuçlarından birinin ortaya çıkması gerekmektedir.

Zamanaşımı nedir?

Bu suç için dava zamanaşımı süresi, suçun icrai davranışla ya da ihmali davranışla işlendiği farketmeksizin sekiz yıldır.

Görevli mahkeme hangisidir?

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Görevi kötüye kullanma suçu avukat

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Önceki
Sonraki