Bu makalemizde hak kullanımını ve beslenmeyi engelleme suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 298. maddesinde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların;
her ne suretle olursa olsun engelleyenler, hükümlü ve tutukluları bu fiillere teşvik edenler, bu yolda talimat verenler, mevzuatın hükümlü ve tutuklulara tanıdığı sair her türlü görüşme ve temas olanağını engelleyenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Suçun faili herkes olabilir.
TCK 298. maddesi ikinci fıkrasında hükümlü ve tutukluların açlık grevine veya ölüm orucuna ikna veya teşvik edilmeleri veya bu yolda kendilerine talimat verilmesinin de, beslenmesinin engellenmesi sayılacağı ifade edilerek, beslenmeyi engelleyenler hakkında uygulanacak hürriyeti bağlayıcı cezalar açıklanmıştır.
Buna göre; Hükümlü ve tutukluların beslenmesini engelleyen kişiler hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. Hükümlü ve tutukluların açlık grevine veya ölüm orucuna teşvik veya ikna edilmeleri ya da bu yolda kendilerine talimat verilmesi de beslenmenin engellenmesi kapsamında değerlendirilir.
Beslenmenin engellenmesi nedeniyle kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden biri veya ölüm meydana gelmiş ise, ayrıca kasten yaralama veya kasten öldürme suçlarına ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki konulardaki danışmanlık taleplerinize istinaden 08504201155 numaralı iletişim hattımızı arayarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşabilirsiniz.