Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu 125. maddesinde yer almaktadır. Bu madde ile bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilme durumu ölçü olarak belirlenmiştir. Bu ölçüde somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişinin, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağı belirtilmiştir. Aynı zamanda suçun mağdurunun yokluğunda hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişi tarafından duyulması gerekliliğine vurgu yapılmıştır.
Hakaret fiilinin mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle yine bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacaktır.
Hakaret suçunun kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından veya mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
işlenmesi halinde ise kanun koyucu cezanın alt sınırı bir yıldan az olamayacaktır. Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılmaktadır. Yine hakaret suçunun kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi halinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılacaktır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin kanun hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Uygulamada hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş olabilmektedir. İşte bu durumda mağdurun isminin açıkça belirtilmediği haller ile isnadın üstü kapalı geçiştirilmiş olduğu durumlara bakmak gerekmektedir. Bu durumlarda dahi, hakaret, eğer niteliği gereği veya mağdur kişinin şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum bulunuyorsa, kişinin hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılacaktır.
Bu noktada kanunda bir başka konuya dikkat çekmek gerekmektedir. Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvurular ile iddia ve savunmalar ele alınmıştır. Bu kapsamda, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmeyecektir. Fakat, bunun için bu isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması, aynı zamanda uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekmektedir.
Hakaret suçunun kişinin kendisine yönelen haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, kanun koyucu bu durumu bir indirim sebebi olarak kabul etmiştir. Bu durumda hakim tarafından verilecek cezanın üçte birine kadar kısmı indirilebileceği gibi, hiç ceza verilmeyebilir. Aynı zamanda hakaret suçunun kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmeyecektir. Bununla birlikte yine hakaret suçunun taraflar arasında karşılıklı olarak işlenmesi halinde, kanunda bu durum bir indirim sebebi olarak görülmüştür. Olayın mahiyetine göre hakime bu konuda takdir yetkisi tanınmıştır. Taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten tamamen vazgeçilebileceği açıklanmıştır.
Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Hakaretin alenen işlenmesi halinde, cezanın altıda biri oranında artırılacağı belirtilmiştir. Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Kanun koyucu kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hakaret fiili hariç olmak üzere hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasını, mağdurun şikayetine bağlamıştır. Bu nedenle basit hakaret suçunun takibi mağdurun şikayetine bağlı ve aynı zamanda CMK 253. maddesi uyarınca uzlaşma kapsamındadır. Hakaret suçunun nitelikli halleri için ise şikayet süresi sınırlaması bulunmamaktadır.
Yargıtay, yakın tarihli bir kararında kişinin eşine karşı söylediği adın batsın, nankör, ihanet ediyorsun, aç gözlü ve görmemiş sözlerinin hakaret içermediğine karar vermiştir. Bu durumda hakaret fiilinin cezalandırılması ile korunan hukuki değerin kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmenin gerekliliği vurgulanmıştır. Ayrıca bir hareketin tahkir olup olmadığının bazı durumlarda nispi olup zamana yere ve duruma göre değişebildiği açıklaması yapılmıştır. Bu nedenle burada hangi kelimelerin hakaret olduğu veya hangi kelimelerin hakaret olmadığı sorusunun da olaya, zamana ve taraflara göre değişebileceği cevabı verilmelidir.
TCK 127. maddesi uyarınca isnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması halinde kişiye ceza verilmez. Ayrıca bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı verilmesi halinde, isnat ispatlanmış sayılır. Türk Ceza Yasası 129. maddesi, hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halini cezanın indirilmesi sebebi olarak belirlemiştir. Bu madde hükmüne göre sanığa verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. Ayrıca suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmeyeceği öngörülmüştür. Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Yargı mercileri, idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvurular açısından da konuyu ele almak gerekir. Burada yapılan iddia ve savunmalara ilişkin olarak, kişilerle ilgili somut iddialarda veya olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek olması, somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla ilintili olması gerekir.
Hakaret suçunun cezası, karşılıklı hakaret, eşler arasında hakaret, sosyal medyadan hakaret cezası, hakaret suçunun para cezası, twitter hakaret, facebook hakaret, instagram hakaret ile ilgili tüm talep ve davalarınız için ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşabilirsiniz.