Hakimin Reddi Dilekçesi

Hakimin Reddi Dilekçesi
Dilekçeler
Hakimin Reddi Dilekçesi
Hakimin Reddi Dilekçesi YAZDIRMAK İÇİN: 
Aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Yalnızca 3 adımda tüm dilekçelerinizi interaktif olarak yazdırabilir, dilekçeniz yazılırken izleyebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilirsiniz.
1

Formu doldurun ve sizinle iletişime geçilmesini bekleyin
2

Dilekçe yazdırma bedelini ödeyerek dilediğiniz gün ve saate randevunuzu alın
3

Randevu gün ve saatinde dilekçenizin yazılmasını bilgisayarınızın başından takip edebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilir, tamamlandığında vereceğiniz onay ile dilekçenizin e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz

İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.

Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.







    Hakimin reddi dilekçesi nedir?

    Yazımız içeriğinde hakimin reddi dilekçesi ve hakimin reddi nedenleri hakkında açıklamalara yer vereceğiz. Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca hakimin tarafsızlığından şüphe edilmesini gerektiren önemli bir nedenin varlığı halinde, taraflardan birinin hakimi reddedebileceği gibi, hakimin de davaya bakmaktan bizzat çekilebileceği açıklanmıştır. yasa uyarınca aşağıdaki saymış olduğumuz durumların varlığında ise hakimin reddi sebebinin bulunduğu kabul edilir. Bu durumlar;

    • Hakimin davada, iki taraftan birine öğüt vermiş yahut yol göstermiş olması,
    • Hakimin görülen davada, davanın taraflarından birine ya da üçüncü kişiye kanunen gerekmemesine rağmen görüşünü açıklamış bulunması,
    • Hakimin davada, tanık ya da bilirkişi olarak dinlenmiş veya hakim yahut hakem sıfatı ile hareket etmiş olması; uyuşmazlıkta arabuluculuk ya da uzlaştırmacılık yapmış bulunması,
    • Davanın, hakimin dördüncü derece de dahil olmak üzere yansoy hısımlarına ait olması,
    • Dava sırasında, iki taraftan birisi ile davasının yahut aralarında bir düşmanlığın bulunması,

    şeklinde yasanın 36. maddesinde tek tek açıklanmıştır. Hakim, kendisinin reddini gerektiren sebeplerden biri varken bizzat çekilmemesi durumunda, iki taraftan biri ret talebinde bulununcaya dek davaya bakabilir.

    Hakimin reddinde usul

    Yasa ile, hakimin reddi nedenini bilen tarafın, ret talebini en geç ilk duruşmada ileri sürmesi gerektiği düzenlenmiştir. Buna göre taraf, ret nedenini davaya bakıldığı esnada öğrenmiş ise, en geç öğrenmeden sonraki ilk duruşmada, yeni bir işlem yapılmazdan önce bu talebini derhal bildirmek zorundadır. Aksi halde belirtilen sürede yapılmayan ret talebi dinlenmez.

    Hakimin reddi talebi hakimin reddi dilekçesi ile yapılır. Hazırlanarak sunulacak dilekçe içeriğinde hakimin reddi talebine dayanak nedenler ile delil ya da emarelerin açıkça gösterilmesi ve varsa bu talebe dayanak teşkil eden belgelerin talep dilekçesine eklenmesi gerekmektedir. Hakimin reddi dilekçesinin, reddi talep olunan hakimin mensup olduğu mahkemeye verilmesi gerekir. Bununla birlikte yasa uyarınca hakimin reddi talebi geri alınamaz.

    Hakimin reddi talebinde bulunan taraf, bu kapsamda sunmuş olduğu dilekçeyi karşı tarafa tebliğ ettirir. Bu dilekçeye karşı tarafın bir hafta içinde cevaplarını sunması mümkündür. Bu sürenin geçmesinden sonra yazı işleri müdürü tarafından ret dilekçesi ve eğer varsa karşı tarafın ret talebine ilişkin cevabı ve cevap ekleri, dosya ile birlikte reddi talep olunan hakime verilir. Hakim tarafından bir haftalık süre içerisinde dosya incelenir ve ret sebeplerinin yasaya uygun olup olmadığı hakkındaki düşüncesini yazı ile bildirmek suretiyle dosyayı hemen merciine gönderilmek üzere yazı işleri müdürüne verilir.

    HMK 38. maddesi uyarınca hakimi çekilmeye davet, hakimin reddi hükmündedir.

    Hakimin reddi dilekçesi avukatı istanbul

    Hakimin reddi dilekçesi avukatı istanbul ve tüm dilekçe talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilir, taleplerinizi iletebilirsiniz.

    Önceki
    Sonraki