Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu Hakkında

Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu Hakkında

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu nedir, suçun cezası nedir?

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu, TCK 216. maddesinde Kamu Barışına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep ya da bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kişi, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi ise, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması durumunda, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçla korunan hukuki değer kamu barışıdır. Suçun faili herkes olabilir. TCK 218. maddesi uyarınca; Suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi durumunda, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır. Fakat, haber verme sınırlarını aşmayan, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu nasıl oluşur?

Yasa gerekçesi uyarınca suçu oluşturan “tahrik”, soyut saygısızlık ve reddin ötesinde, halkın bir kesimine karşı düşmanca tavırlar sergilenmesini sağlamaya veya bu tür tavırları pekiştirmeye objektif şekilde elverişli olmalıdır. Fail, sübjektif olarak da bu amacı gütmeli, halk kesimini kin ve nefrete tahrik etmelidir.

Bu kapsamda yalnızca yüz çevirme, soyut bir ret ya da saygısızlık ifade eden bir davranışta bulunma veya bu yönde sözler sarfetme, suçun gerçekleşmesi anlamında yeterli değildir. Fiilin suç teşkil edebilmesi için bunların da ötesinde, ağır ve yoğun bir tarzda kin ve düşmanlığa tahrik var olmalıdır. Fiil, adet ve şahıs olarak belirli olmayan toplum kesimi üzerinde kin ve nefret duygularının oluşumuna veya mevcut duyguların pekişmesine etkide bulunmalıdır.

Yasa gerekçesinde kin ve düşmanlığın tanımı da yapılmıştır. Buna göre kin, “öç almayı gerektirecek şiddetli düşmanlık hareketlerin zeminini oluşturan psikolojik bir hâl”; düşmanlık ise, “husumet beslenen konuya karşı düşünerek, tasarlayarak zarar vermeye, onu mağlup etmeye yönelmiş kin duygusu” olarak tanımlanmıştır.

Bu nedenle kin ve düşmanlığın; “husumet beslenen konuya karşı tasarlayarak zarar vermeye, öç almayı gerektirecek şiddette nefret duymaya yönelik hareketlerin zemini oluşturan psikolojik bir hâl” olarak açıklanabileceği ifade edilmiştir. Fiilin kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde yapılması gerektiği için suç, somut tehlike suçudur.

Suçun oluşumu için, kamu güvenliğinin bozulması tehlikesi, somut olgulara dayalı şekilde ortaya çıkmalıdır. Tehlike ile kastedilen somut bir tehlikedir. Bu somut tehlikenin gerçekleşip gerçekleşmediği belirlenirken failin söz ve davranışlarının neden olduğu tehlike neticesinin gerçekleşmesi gerekir. Hakim, kullanılan ifadeler nedeniyle tehlikenin gerçekleşip gerçekleşmediğini, dayanak noktalarını göstererek belirleyecektir.

Bu kapsamda, kişinin söz ve davranışlarının kamu güvenliğini bozma açısından yakın bir tehlike oluşturduğu tespit edilmelidir. Kişinin söz ve davranışları, halkın bir kesimi üzerinde tahrik konusu fiillerin işleneceği hususunda duyulan endişeyi haklı kılacak bir etki oluşturmalıdır. Tehlikenin varlığı somut ve açık bir şekilde tespit edilmediği sürece söz konusu suçtan dolayı cezalandırma yoluna gidilemez.

Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama (TCK 216/2)

TCK 216. maddesinin ikinci fıkrasında halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge bakımından farklı bir kesiminin alenen aşağılanmasına yer verilmiş, bu durum suç olarak düzenlenmiştir. Suçun oluşması için fıkrada belirtilen özelliklere sahip ve halkın bir kesimini oluşturan belirsiz sayıda kişilerin aşağılanması, tahkir edilmesi gerekir.

Maddenin üçüncü fıkrasında bir halk kesiminin benimsediği dinî değerlerin alenen aşağılanması, suç hâline getirilmiştir. Fiilin cezalandırılabilmesi için, “kamu barışını bozmaya elverişli” olması gerekir.

Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama (TCK 216/3)

TCK 216. maddesi üçüncü fıkrasında belirtildiği üzere halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şikayet

Suçun tüm halleri açısından soruşturması ve kovuşturması şikayete tabi olmadığından soruşturma ve kovuşturması re’sen yapılır.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu avukat istanbul

  • Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama,
  • Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama,
  • Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama,

konuları ile diğer tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki