Bu yazımızda uygulamada en çok merak edilen ve aranan konular arasında yer alan hasta hakları konusunda genel bilgilere yer vereceğiz. Hasta haklarının genel çerçevesi, 1981 yılında Düya Tabipler Birliği tarafından yayınlanan Lizbon Bildirgesi ile çizilmiştir. Lizbon Bildirgesine göre temel hasta hakları;
şeklinde tespit edilmiştir. Bunun dışında 1998 yılında yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği ile de hasta hakları güvence altına alınmış olup yönetmeliğin detayları aşağıda açıklanmıştır.
Ötanazi (ötenazi) ise bir kısım ülkelerde bir insan ve hasta hakkı olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde yasaklanmıştır. Yönetmelikte bu konu, tıbbi gereklerden bahisle ya da her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemeyeceği şeklinde açıklanmıştır. Bu vesile ile kişinin kendisi ya da bir başkasının talebi ile hiç kimsenin hayatına son verilemeyeceği açık bir ifade ile tespit edilmiştir.
Hasta Hakları Yönetmeliği de, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, diğer yasal mevzuat ve milletlerarası hukuki metinler ile kabul edilmiş olan hasta haklarını somut şekilde tespit etmek ve ülkemizde sağlık hizmeti verilen tüm kurum ve kuruluşlar ile sağlık kurum ve kuruluşları haricinde sağlık hizmeti verilen hallerde, insan haysiyetine yakışır şekilde herkesin hasta haklarından faydalanması, hak ihlallerinden korunması ve gerektiğinde hukuki korunma yollarının fiilen kullanılabilmesine dair usul ve esasları düzenleme amacıyla hazırlanarak yürürlüğe girmiştir.
İlgili yönetmelik ile;
kapsam altına alınmıştır. Yönetmelikte geçen “sağlık kurum ve kuruluşları” ifadesinden, sağlık hizmeti verilen kamu ya da özel tüm kurum ve kuruluşlar ile tababet icra edilen tüm yerler anlaşılmalıdır.
Bu kapsamda hasta hakları, sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı olan fertlerin, sırf insan olmaları nedeni ile sahip oldukları ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, yasalar ve ilgili diğer mevzuat ile teminat altına alınmış olan haklarını ifade eder.
01.08.1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hasta Hakları Yönetmeliğinin ikinci, üçüncü ve yedinci bölümlerinde bu haklar, ayrı ayrı başlıklar halinde düzenlenmiştir. Buna göre yönetmeliğin “Sağlık Hizmetlerinden Faydalanma Hakkı” başlıklı ikinci bölümü ile açıklamalarımıza devam ediyoruz.
Hasta Hakları Yönetmeliğinin ikinci bölümü, Sağlık Hizmetlerinden Faydalanma Hakkı başlığını taşımaktadır. Bu ana başlık altında;
şeklindeki haklar belirlenmiştir.
Yönetmeliğin üçüncü bölümünün başlığı, sağlık durumu ile ilgili bilgi alma hakkı şeklinde belirlenmiştir. Bu kapsamda sağlık durumu ile ilgili bilgi alma hakkının alt başlıkları olarak;
tespit edilmiş olup bu başlıklar altında düzenlenen maddelerde bu sınırların neler olduğu açıkça ifade edilmiştir.
İlgili yönetmeliğin hasta haklarına ilişkin son bölümü, diğer haklar başlıklı yedinci bölümüdür. Bu bölümde ise;
gibi haklara yer verilmiştir.
Yukarıda genel olarak hasta hakları ana maddeler halinde paylaşılmış olup detaylı bilgi, hukuki destek, şikayet ve hasta hakları avukat konusundaki danışmanlık hizmetleri için hukuk ofisimize ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.