Hayasızca Hareketler (Teşhircilik) Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Hayasızca Hareketler (Teşhircilik) Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Hayasızca Hareketler (Teşhircilik) Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Hayasızca hareketler (teşhircilik) suçu nedir, hayasızca hareketler (teşhircilik) suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde hayasızca hareketler (teşhircilik) suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 225. maddesinde Genel Ahlaka Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yasa gerekçesinde; Düzenleme ile, toplumun sahip olduğu ortak edep, yani ar ve haya duygularının, edep törelerinin ihlali, incitilmesi, edep ve ahlâk temizliğine alenen saldırı niteliği taşıyan hareketler, tutum ve davranışlar ve takınılan durumların suç olarak düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu hüküm uyarınca, genel olarak edep ve iffete saldırı niteliği taşıyan davranışlar, suç oluşturmaktadır. Bu şekilde halkın ar ve haya duyguları ile toplumun ortak edep ve ahlâk temizliğinin korunması amaçlanmıştır. Bu suretle toplum kültürünün önemli bir kısmını oluşturan edep, iffet, ar ve haya duyguları, edep töreleri korunmakta ve bu değerlere saldırı niteliği taşıyan hareketler yasaklanmaktadır.

Hayasızca hareketlerin cezalandırıldığı bu suç tanımında, “alenen cinsel ilişkide bulunmak” ve “teşhircilik” ifadeleri kullanılmıştır. Cinsel ilişkiden kastedilen, cinsel arzuların tatmini amacına yönelik her türlü davranıştır. Teşhirciliğin konusu, kişinin cinsel organlarından ibaret değildir. Vücut bölgelerinin, madde metniyle korunması amaçlanan hukuki değeri ihlal niteliğindeki teşhiri, suçun oluşumuna neden olacaktır.

Yasa metninde açıklanan davranışların suç oluşturabilmesi için, aleniyet unsurunun gerçekleşmesi gerekir. Aleniyet için aranan ölçüt, gerçekleşen koşullar itibarıyla fiilin belirli olmayan ve birden fazla kişiler tarafından algılanabilir olmasıdır.

Suç, seçimlik hareketli suçlardan olup alenen cinsel ilişkide bulunulması veya teşhircilik yapılması suretiyle oluşur. Soruşturulması ve kovuşturulması resen yapılıp takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almamaktadır.

Aleniyet unsuru

Alenen cinsel ilişkide bulunma suçu söz konusu olduğunda bu suçun yasal unsuru olan aleniyet unsurunun bulunup bulunmadığının araştırılması gerekir.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Hayasızca hareketler (teşhircilik) suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Hayasızca hareketler teşhircilik suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Önceki
Sonraki