Bu makalemizde hükümlü veya tutuklunun kaçması suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 291. maddesinde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Ceza infaz kurumundan, tutukevinden ya da gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 292. maddesi hükümleri, ceza infaz kurumu dışında çalıştırılan hükümlülerle hapis cezası adli para cezasından çevrilen kişiler hakkında da uygulanır.
Suçun, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi durumunda, kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Suçun, silahlı olarak ya da birden çok tutuklu veya hükümlü tarafından birlikte işlenmesi, kişiye bu suç nedeni ile verilecek cezanın bir katına kadar artırılması sebebidir.
Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi halinde, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur.
Tutuklu veya hükümlünün, kaçtıktan sonra etkin pişmanlık göstererek kendiliğinden teslim olması, cezada indirim nedeni olarak kabul edilmiştir. Bu durumda, kişinin kaçtığı günden itibaren teslim olduğu güne kadar geçen süre dikkate alınarak, verilecek cezanın altıda beşinden altıda birine kadarı indirilir. Bununla birlikte, kaçma süresinin altı aydan uzun sürmesi halinde cezada indirim yapılmaz.
Yasa gerekçesinde etkin pişmanlık hükmünün uygulanması için, teslimin kendiliğinden gerçekleşmesinin gerektiği açıklanmıştır. Buna göre teslim olgusu, kişinin serbest iradesinin ürünü olmadığı takdirde, etkin pişmanlık hükmünden yararlanılamayacaktır.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.