İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme Suçu Hakkında Genel Bilgiler

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme Suçu Hakkında Genel Bilgiler
İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçu nedir, suçun cezası nedir?

İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçu mal varlığına karşı suçlar başlığı altında TCK 153. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; ibadethanelere, ibadethanelerin eklentilerine, içindeki eşyalara, mezarlara, üzerindeki yapılara, mezarlıklarda bulunan tesislere, mezarlıkların korunması için yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişinin bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtilmektedir.

Suçun maddi konusu ibadethaneler, bunların eklentileri, içindeki eşyalar, mezarlar, üzerindeki yapılar, mezarlıklardaki tesisler, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılardır. İbadethane kavramının ise geniş yorumlanması gerekir. Bu suç türü için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Yukarıda açıklamış olduğumuz mekanların ve yapıların kirletilmesi halinde kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacaktır. Açıklanan fiillerin, bununla ilgili dini inancı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla işlenmesi halinde ise, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

Suç nasıl oluşur?

Yasa gerekçesinde söz konusu suçun oluşması için, bu bina ve tesisleri yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mezarlıklara atık ve artık bırakılması, ibadethanelerin duvarına yazı yazılması, afiş ya da ilan yapıştırılması, resim yapılması, kirletme fiiline örnek gösterilebilir.

Cezayı artıran ve azaltan nedenler

Bu suç türü açısından TCK 153. maddesi ikinci fıkrasında ibadethane, mezarlıklar ve benzeri türdeki yerlerin kirletilmesi daha az cezayı gerektiren bir hal olarak düzenlenmiştir.

153. maddenin 3. fıkrasında ise madde metninde açıklanan fiillerin ilgili dini inanışı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla işlenmesi halini verilecek cezanın üçte biri oranında artırılması sebebi olarak belirlenmiştir.

Bununla birlikte TCK 266. maddesine de değinmek gerekir. Görevi gereği olarak elinde bulundurduğu araç gereçleri suçun işlenmesi sırasında kullanan kamu görevlisi hakkında, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

Suç şikayete bağlı mıdır?

Bu suç türü şikayete bağlı suçlardan olmayıp suçun soruşturması ve kovuşturması resen yapılmaktadır.

İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçu avukat istanbul

Mala zarar verme, mala zarar verme ispat, mala zarar verme şikayet dilekçesi, mala zarar verme tazminat ve tüm diğer hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

 

Önceki
Sonraki