İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir, imar kirliliğine neden olma suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde imar kirliliğine neden olma suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 184. maddesinde, Çevreye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan ya da yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yapı ruhsatı bulunmadan başlatılan inşaatlar nedeni ile kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişi de, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yapı kullanma izni bulunmayan binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Üçüncü fıkra hariç olmak üzere, TCK 184. maddesi hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

Kişinin, ruhsatsız veya ruhsata aykırı şekilde yaptığı ya da yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri uyarınca kamu davası açılmaz. Bu durumda açılmış olan kamu davası düşer. Mahkum olunan ceza ise bütün sonuçları ile birlikte ortadan kalkar. İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmayacaktır.

İmar kirliliğine neden olma suçu nasıl oluşur?

TCK 184. maddesindeki düzenleme ile imar mevzuatında belirlenen usul ve koşullara aykırı şekilde inşa faaliyetinde bulunmak, suç olarak tanımlanmıştır. Yasa gerekçesi uyarınca;

Birinci fıkradaki suç, yapı ruhsatı alınmaksızın veya ruhsata aykırı olarak bina yapmak ya da yaptırmakla oluşur. Bu şekilde, yalnızca binayı inşa eden yüklenici, taşeron, usta veya kalfanın değil; inşaatın sahibinin de, bu suçtan dolayı fail olarak sorumlu tutulması amaçlanmıştır. Ayrıca, bu tür inşa faaliyetlerine kontrol ve denetim hizmeti veren teknik kişiler de bu suçtan dolayı fail sıfatıyla cezalandırılacaktır.

İkinci fıkrada; yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar nedeni ile kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılması ya da bu hizmetlerden yararlanılmasına müsaade edilmesi halinde suç oluşur. Üçüncü fıkrada açıklanan suç ise, yapı ruhsatına dayalı şekilde yapılmış olsun veya olmasın, yapı kullanma izni alınmamış binalara elektrik, su, telefon veya gaz bağlantısı yapılması veya bu hizmetlerden yararlanılmasına müsaade edilmesi durumunda oluşacaktır.

Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai veya ticari faaliyetin icrasına müsaade edilmesi durumu da suçun oluşması nedenidir.

Görevli mahkeme

İmar kirliliğine neden olma suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

İmar kirliliğine neden olma suçunda dava zamanaşımı sekiz yıldır.

Etkin pişmanlık

TCK 184. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca;

Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi durumunda, 184. maddenin birinci ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz. Açılmış bulunan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçları ile birlikte ortadan kalkar.

İmar kirliliğine neden olma suçu avukat istanbul

İmar kirliliğine neden olma suçu, imar barışı, ceza avukatı istanbul ve tüm hukuki danışmanlık talepleriniz için ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki