İnsan Ticareti Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İnsan Ticareti Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
İnsan Ticareti Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İnsan ticareti suçu nedir, insan ticareti suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde insan ticareti suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Türk Ceza Yasası 80. maddesi uyarınca; bir kimseyi zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tabi kılmak veya vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak ya da kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde etmek suretiyle ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, tedarik eden, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden ya da barındıranların sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı açıklanmıştır.

Bu amaçlarla girişilen ve suçu oluşturan fiiller var olduğu takdirde, mağdurun rızası geçersizdir. Yasa gerekçesinde, belirtilen amaçları elde etmek üzere girişilen ve suçu oluşturan yardımcı fiiller varsa artık, mağdurun rızasının yok sayılacağı belirtilmiştir. Örneğin kişinin rızası, yukarıda açıklanan suça konu fiiller sonucunda elde edilmiş ise, suçun oluşması bakımından bu rıza yok sayılacaktır.

On sekiz yaşını doldurmamış kişilerin yukarıda açıklanan amaçla tedarik edilmeleri, kaçırılmaları, bir yerden diğer bir yere götürülmeleri ya da sevk edilmeleri veya barındırılmaları halinde suça ait araç fiillerden hiçbirine başvurulmuş olmasa da suçu işleyen kişiye yine sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilir.

Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.

İnsan ticareti suçunun faili ve mağduru kimdir?

İnsan ticareti suçunda fail herhangi bir kişi olabilir. Suçun mağduru ise bundan zarar gören herkes olabilir.

Suçun maddi unsuru

Yasa gerekçesinde maddenin öngördüğü maddi unsurların, kadın, çocuk ya da diğer insanların tedarik edilmeleri, kaçırılmaları, bir yerden başka bir yere götürülmeleri veya sevk edilmeleri veya barındırılmaları olduğu açıklanmıştır. Ancak bu hareketler kişileri zorla çalıştırmak, bazı hizmetleri vermeye mecbur kılmak, adı geçenleri esaret ya da benzeri uygulamalara tabi kılmak yahut beden organlarından bazılarının verilmesine razı etmek maksadıyla icra edilecektir.

İnsan ticareti suçuna teşebbüs

İnsan ticareti suçunda suçun teşebbüs aşamasında kalmış olması hali mümkündür. Ayrıca TCK 36 uyarınca fail, suçun icra hareketlerinden gönüllü vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını veya neticenin gerçekleşmesini önlerse, teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz. Fakat tamamlanmış hareketler açısından o kısım esasen bir suç oluşturduğu takdirde, sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.

İnsan ticareti suçuna iştirak

İnsan ticareti suçuna iştirak mümkündür.

İnsan ticareti suçu etkin pişmanlık

İnsan ticareti suçunda suç tamamlandıktan sonra suça maruz kalan kişi fail tarafından serbest bırakılırsa etkin pişmanlıktan faydalanılabilir. Ancak bu durum ceza indirimine kesin bir şekilde etki etmemektedir. Bu suretle ancak cezanın tayininde karar aşamasında cezanın alt sınırından hüküm kurulması yönünde hakime tanınan bir takdir yetkisinden bahsedilebilir.

İnsan ticareti suçu avukat istanbul

İnsan ticareti suçu avukatı istanbul, göçmen kaçakçılığı avukatı, tahliye, beraat, savunma dilekçesi ile ilgili hukuki danışmanlık ve talepleriniz için ofisimize ait 0850 4201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki