Bu makalemizde internetten Google’dan haber kaldırma sildirme hakkında bir takım bilgilere yer verilecektir. Kişiler ve kurumlar, haklarında yer alan olumsuz haber ve içeriklerin internet üzerinde yayından kaldırılması için girişimde bulunmaktadırlar. Böylelikle internet üzerinde bozulan imajın yeniden olumlu hale getirilmesi mümkün kılınmaktadır.
İnternet üzerinde kontrolünüz dışında yayınlanan haber ya da içerikler itibar kaybına sebep olabilmektedir. Bu durum, zaman zaman kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayınlanması şeklinde ortaya çıkabileceği gibi zaman zaman da gerçek dışı haberlerin yayınlanması şeklin de kendini gösterebilmektedir.
5651 sayılı yasanın 8. maddesi kapsamında internet ortamında yapılan ve konusu suç oluşturan yayınlarla ilgili yeterli şüphe bulunması halinde erişimin engellenmesi kararı verilebilmektedir.
Ayrıca yine aynı yasanın 9. maddesi uyarınca internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği durumlarda bu karar verilebilmektedir.
İnternet üzerinde yapılan yayınların içeriği, kişilik haklarına zarar verir nitelikte de olabilmektedir. İşte bu nedenle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek kişiler, tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, öncelikle içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebilecektir.
Fakat kişi ya da kurumlar için bu bir zorunluluk değildir. Bu kişi ya da kurumlar doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak kişilik hakkı ihlaline neden olan içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilecektir.
5651 sayılı yasanın 9/A maddesi kapsamında internet ortamında yapılan ve içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlali durumunda bu mümkündür. Bu halde özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na doğrudan başvurarak erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilmektedir.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi ya da kurumların talepleri, içerik veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılacaktır.
Sulh Ceza Hakimi, kişilik hakkı ihlali nedeniyle vereceği erişimin engellenmesi kararlarında esasen, sadece kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, bölüm veya kısım ile ilgili olarak (URL bazında) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verecektir.
Zorunlu bir durum ortaya çıkmadıkça da internet sitesinde yapılan yayının tamamına yönelik olarak erişimin engellenmesine karar verilemeyecektir. Ancak bazı durumlarda URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenmesi mümkün olamamaktadır.
İşte bu durumda gerekçesi de belirtilmek kaydı ile erişimin engellenmesi kararı, internet sitesi üzerindeki tüm yayına yönelik olarak da verilebilecektir.
Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen erişimin engellenmesi kararları, bu kararların uygulanmasını sağlamak ve takip etmek üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderilir.
Bu durumda başvurucu tarafından verilen karara karşı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna başvurulabilmektedir.
Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hakim kararı kendiliğinden hükümsüz kalacaktır.
Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar, Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderilir. Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ise erişim sağlayıcılara gönderilen kararın gereği derhal ve en geç dört saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecektir.
Sulh Ceza Hakimi tarafından verilen erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkını ihlal edilen yayın başka internet sitelerinde de yayına girebilmektedir. İşte bu durumda yayının muhatabı kişi tarafından Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne başvuru halinde mevcut karar, bu internet sitesi linkleri için de uygulanacaktır.
Sulh ceza hakimi tarafından verilen kararın süresinde yerine getirilmemesi halinde yerine getirmeyen kişi hakkında beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması kararı verilecektir.
Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma aşamasında hakim, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından verilecektir. Soruşturma aşamasında gecikmesinde sakınca bulunan hallerde durum ne olacaktır?
İşte bu durumlarda Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilecektir. Ancak bu durumda Cumhuriyet savcısı, kararını yirmi dört saat içinde hakimin onayına sunar ve hakim, kararını en geç yine yirmi dört saat içinde verir.
Bu süre içinde kararın hakim tarafından onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır. Erişimin engellenmesi kararı, bu karara uygun amacı gerçekleştirecek nitelikte görülmesi halinde belirli bir süreyle sınırlı olarak da verilebilir.
Koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesine ilişkin karara ise yine CMK hükümlerine göre itiraz edilebilecektir.
Yasanın 8. maddesi kapsamında ve yukarıda belirtmiş olduğumuz suç oluşturan yayınların içerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında bulunması halinde bu yayınlara ilişkin olarak erişimin engellenmesi kararı re’sen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başkanı tarafından verilir. Bu karar ise erişim sağlayıcısına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecektir.
şeklindeki tüm talepleriniz için ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşabilirsiniz.