İşkence suçu, Türk Ceza Kanunu 94. maddesi’nde düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan şekilde bedensel ya da ruhsal açıdan acı çekmesine, algılama ya da irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında alt sınırı üç yıldan başlamak üzere on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Suçun;
a) Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı işlenmesi,
b) Avukata veya diğer kamu görevlisine karşı görevi dolayısıyla işlenmesi,
halinde ise, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Fiilin cinsel yönden taciz şeklinde gerçekleşmesi halinde, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçun işlenişine iştirak eden diğer kişiler de kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
Bu suçun ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek cezada bu nedenle indirim yapılmadığı gibi bu suçtan dolayı zamanaşımı işlemez.
İşkence suçunun faili kamu görevlisi olup mağduru ise tüm kişiler olabilir. İşkence suçunda herhangi bir hukuka uygunluk nedeni de bulunmamakta olup herhangi bir şekilde meşrulaştırmak da mümkün değildir. Ayrıca suça iştirak mümkün olup suçun işlenişine iştirak eden diğer kişiler de kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu 95. maddesi uyarınca işkence fiilleri, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına neden olması,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa neden olması,
c) Yüzünde sabit ize neden olması,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir durumun ortaya çıkması,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de bu kişinin çocuğunun zamanından önce doğmasına neden olması halinde belirlenen ceza, yarı oranında artırılır.
İşkence fiilleri, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine neden olması,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine neden olması,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına neden olması,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine neden olması,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine neden olması,
halinde belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ayrıca işkence fiillerinin vücutta kemik kırılmasına neden olması halinde, kırığın kişinin hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. İşkence sonucunda ölüm meydana gelmesi halinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.
Türk Ceza Yasası 96. maddesi uyarınca bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştiren kişi hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Eziyet kapsamına giren fiillerin;
a) Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı işlenmesi,
b) Üst soy veya alt soya, babalık veya analığa ya da eşe karşı işlenmesi halinde ise kişi hakkında üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Eziyet suçunun işkence suçundan farkı, işkence suçunda fail yalnızca kamu görevlisi olabilirken eziyet suçunda herhangi bir kişi olabilir. İşkence ve eziyet suçu Anayasa ile de yasaklanmış durumdadır.
İşkence suçu avukatı istanbul, eziyet suçu avukatı istanbul, ceza avukatı istanbul ve tüm diğer hukuki yardım ve danışmanlık talepleriniz için ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan Heper Hukuk ve Danışmanlık ofisimize ulaşabilirsiniz.