Kaçmaya imkan sağlama suçu, TCK 294. maddesinde, adliyeye karşı suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Gözaltına alınan kişinin veya tutuklunun kaçmasını sağlayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 294. maddesinde açıklanan suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi veya eşyaya zarar verilmesi halinde, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur.
Kişinin hükümlünün kaçmasına imkan sağlaması halinde ise, çekilecek olan hapis cezasının süresine göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bununla birlikte, TCK 294/2 maddesine göre hükümlünün cezası;
a) Müebbet hapis cezası ise, beş yıldan sekiz yıla,
b) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ise, sekiz yıldan on iki yıla,
kadar hapis cezasına hükmolunur.
Suçun oluşması için, kaçmanın gerçekleşmesi gerekir. Yasa gerekçesinde bu durumun, suçluya yol gösterme, talimat verme, kılık ve kıyafet değiştirmesini sağlama gibi kaçmayı gerçekleştirecek ve olanaklı hale getirecek hareketleri yapmakla oluşacağı açıklanmıştır.
Açıklanan suçların, cebir ya da tehdit kullanılarak işlenmesi durumunda, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.
TCK 294/4 maddesi uyarınca kaçması sağlanan kişi sayısının birden fazla olması durumunda, bu sayı göz önünde bulundurularak, verilecek cezanın üçte birden bir katına kadar artırılacağı açıklanmıştır.
Bu suçların gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün muhafaza veya nakli ile görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek cezanın, üçte biri oranında artırılması nedenidir.
Kaçmaya imkan sağlama suçunun üstsoy, altsoy, eş veya kardeş tarafından işlenmesi durumunda, verilecek cezada üçte bir oranında indirim yapılır.
Gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün, muhafaza veya nakli ile görevli kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaçması durumunda, TCK 294/8 maddesi uyarınca altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün muhafaza veya nakli ile görevli kişilerin, görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, görevi kötüye kullanma suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Muhafaza veya nakli ile görevli olan kimse, görevinin gereklerine aykırı olarak gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün bulunduğu yerden geçici bir süreyle uzaklaşmasına izin verirse; altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu düzenleme ile gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün bulunduğu yerden geçici bir süreyle uzaklaşmasına müsaade edilmesi, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun faili, gözaltına alınan veya tutuklu veya hükümlünün muhafazası veya nakli konusunda görevli olan kimsedir.
Gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün bu fırsattan yararlanarak kaçması durumunda, kaçmaya kasten imkan sağlama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.