Bu makalemizde kamu görevlisinin ticareti suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 259. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Yürüttüğü görevin sağladığı nüfuzdan faydalanmak suretiyle, bir başkasına mal veya hizmet satmaya çalışan kamu görevlisi, altı aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi değildir. Bu nedenle şikayetten vazgeçilmesi kamu davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.
Yasa gerekçesinde düzenleme ile kamu görevlilerinin ticaretinin suç olarak tanımlandığı belirtilmiştir. Buna göre görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle başkalarına mal veya hizmet satmaya çalışan kamu görevlisinin cezalandırılmasının öngörüldüğü ifade edilmiştir.
Buna göre suçun tamamlanabilmesi için, mal veya hizmetin mutlak surette satılmış olması gerekmemektedir. Kamu görevlisinin bir başkasına mal veya hizmet satma kastı ile hareket etmiş olması yeterlidir.
Tanımlanan suç ile amaçlanan, bir kamusal faaliyetin yürütülmesine katılan ya da bir kamu hizmetinden yararlanan kişilerin, kamu görevlisinin görevinin gereklerine uygun işlem tesis edilmeyeceği yönünde bir endişe ile kendilerini sunulan mal veya hizmeti satın almak zorunda hissetmelerinin önüne geçmektir.
TCK 66. maddesinde dava zamanaşımına ilişkin hükümler açıklanmıştır. Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer. Bu nedenle açıklanan suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
Esas Yıl/No: 2014/8054
Karar Yıl/No: 2014/8673
Karar tarihi: 17.09.2014
Somut olayda üniversitede idari personel olan sanığın internet üzerinden kozmetik ürün satmasında atılı suçun açıklanan unsurlarının gerçekleşmediği açıklanmıştır. Duruma göre koşulların varlığı halinde disiplin suçunun oluşabileceği bu nedenle verilen kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Dava: Kamu görevlisinin ticareti suçundan sanık N.’ın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 259. maddesi uyarınca 600,00 Türk Lirası adli para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 25.12.2012 tarihli ve 2010/4958 Esas, 2012/4200 sayılı Kararının;
Sanığın kamu görevlisi olarak çalıştığı B… Devlet Üniversitesinde mesai saatleri dahilinde kozmetik ürünleri pazarladığı gerekçesiyle atılı suçtan mahkumiyetine karar verilmiştir. Kamusal nüfuzun kullanılması fiili, atılı suçun kurucu unsurudur. Emsal karara göre bu durum, açıklanan olayda oluşmamasına rağmen sanığın beraati yerine yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmemiştir.
Buna göre TCK 259. maddesinde düzenlenen kamu görevlisinin ticareti suçunun oluşması için, sanığın görevinin sağladığı nüfuzdan yararlanarak başkasına mal ve hizmet satması gerektiği açıklanmıştır.
Bir kamusal faaliyetin yürütülmesine katılan veya bir kamu hizmetinden yararlanan kişilerin, kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı işlem tesis etmesinden endişelenerek gerçekte almak istemedikleri mal veya hizmeti almak zorunda kalmalarını engellemek amacıyla bu düzenlemenin yapıldığı, somut olayımızda B… Üniversitesinde idari personel olduğu anlaşılan sanığın internet üzerinde kozmetik ürün satmasında atılı suçun açıklanan unsurlarının gerçekleşmediği, koşulların varlığı halinde disiplin suçunun oluşabileceği, açıklanan nedenler karşısında kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname münderecatı yerinde görüldüğünden Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesince kesin olarak verilen 25.12.2012 tarihli ve 2010/4958 Esas, 2012/4200 Karar sayılı Kararın 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesinin 3. fıkrası uyarınca BOZULMASINA, aynı maddenin 4. fıkra (d) bendinin verdiği yetkiyle; unsurları oluşmayan kamu görevlisinin ticareti suçundan sanığın CMK’nın 223/2-a maddesi uyarınca BERAATİNE, dosyanın mahalline gönderilmesi için Yargıtay C.Başsavcılığına TEVDİİNE, 17.09.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.