Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçu Malvarlığına Karşı Suçlar Başlığı altında TCK 160. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Kaybedilmiş olması nedeni ile malikinin zilyetliğinden çıkmış olan veya hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Suçun faili istisnasız herkes olabileceği gibi mağduru ise suça konu eşyaya malik olan kimsedir.
Yasa gerekçesine göre kaybedilmesi nedeni ile sahibinin zilyetliğinden çıkmış bulunan eşyayı ele geçiren kişinin, bu eşyayı iade etmek ya da yetkili mercilere haber vermek zorunluluğu altındadır. Bu zorunluluk bir şeyi hata sonucu ele geçiren kişi açısından da geçerlidir. Bu suç türü ile, açıklanan yükümlülüğe aykırı davranmak suretiyle eşya üzerinde malikmiş gibi tasarrufta bulunulması, suç olarak tanımlanmıştır. Düzenlenen suç ile korunan hukuki değer kişilerin mülkiyet hakkıdır.
Yasa metninde de açıkça belirtildiği üzere bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması suçtan zarar görenin şikayetine bağlıdır.
Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçu uzlaşma kapsamındaki suçlardan olup CMK md. 253. uyarınca uzlaşma hükümlerine tabidir.
Bu suç için dava zamanaşımı 8 yıldır. Dava zamanaşımı, tamamlanmış suçlar için suçun işlenmiş olduğu günden, teşebbüs halinde kalan suçlarda son hareketin yapıldığı günden itibaren işlemeye başlar.
Bu suç nedeniyle hapis cezasına hükmedilmesi halinde bu ceza TCK 50/2 . maddesi uyarınca adli para cezasına çevrilemez. Bu madde içeriğinde suç tanımında hapis cezası ile adli para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse bu cezanın adli para cezasına çevrilemeyeceği açıkça belirtilmiştir.
Suçun;
Suçun, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.